• Haberler
  • Güncel
  • Cihat Yaycı: 'İstanbul büyük bir felaketle karşı karşıya kalır'

Cihat Yaycı: 'İstanbul büyük bir felaketle karşı karşıya kalır'

Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, 'Mayınlar gemiyi batırma derecesinde etkili bir durum. Buradan akaryakıt ve doğal gaz tankerleri geçiyor. Bu mayınların tankere çarpması durumunda 'İstanbul büyük bir felaketle karşı karşıya kalır'dedi.

Cihat Yaycı: 'İstanbul büyük bir felaketle karşı karşıya kalır'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişinde mayın benzeri bir cisim tespit edildi. Mayın arama ekibi, bölgede incelemeler başlattı. Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, Boğaz'daki mayın tehlikesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Habertürk yayınında konuşan Yaycı, Ukrayna'nın mayınları geç fark ettiğini belirterek, kayıt altına alınmamasının da neden olduğu tehlikeye dikkat çekti. Yaycı'nın değerlendirmeleri şu şekilde:

"DEMEK Kİ KOPTUĞU SONRADAN ÖĞRENİLDİ"

Bu mayınlar aslında 20 gün civarında gelmeliydi. Demek ki mayınların koptuğu daha sonradan öğrenildi. Mayınlar zaten akıntıyla harekete geçti ki bu kadar çabuk gelebildiler. 

"GEMİ BATIRABİLECEK GÜÇTE"

Mayınlar bir gemiye çarpmayla patlıyor. Gemiyi batırma derecesinde etkili bir durum. Buradan akaryakıt ve doğal gaz tankerleri geçiyor. Bu mayınların tankere çarpması durumunda İstanbul büyük bir felaketle karşı karşıya kalır. 

"HAVA KARARDIĞINDA TEHLİKE ARTACAK"

Hava karardığı zaman ne olacak? Bu trafik nasıl işleyecek Boğaz'dan? Allah muhafaza. Mayınların olmadığından emin olunan bir kanalla İstanbul Boğazı'nda emniyetin sağlanması gerekiyor. 

"TESPİT ETMEK ÇOK ZOR"

Bu mayınları tespit için Deniz Kuvvetleri'nin elinde mayın avlama gemileri var. Su altı savunma timleri var. Bunlar bu işlerin profesyoneli. Türk Deniz Kuvvetleri'nin bu konudaki imkan ve kabiliyeti çok yüksektir, gereğini yapacaktır. Ama bunları tespit etmek çok zor. Düşünün 1. Dünya ve 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana hala bulunamayan ve tespit edilemeyen mayınlar var. 

"EN FAZLA 10 MİLLİK KORİDOR AÇILABİLİR"

Mayın arama-tarama ve avlama gemileri belli bir koridor açarlar. Bu koridorun uzunluğu 5 mil, bilemediniz 10 mil olabilir. Çok uzun koridor açılamaz. Bu koridorda sürekli mayın arama-tarama ve avlama gemileri hareket halinde, bu bölgeye mayın girmesini önlerler. Buradan İstanbul Boğazı'na gemiler emniyetle girer ve çıkabilirler. Ama kanalın genişliği İstanbul Boğazı'ndan daha dar ise kenarlardan da girebilir.

"UKRAYNA'NIN KAYDETMİŞ OLMASI LAZIMDI"

Aynı zamanda mayın tarama gemileriyle bu gemilerin rehberlenmesi lazım. Arama tarama gemisinin önden gitmesi, ticari gemilerinin de arkadan takip etmesi gerekir. Mayınların sayısının kaç tane olduğunun ve sayılarının Ukrayna tarafından kaydedilmesi lazımdı. Hepsinin temizlenip temizlenmediğinden emin olmamak için. Şimdi onu da bilmiyoruz. Kaç tane mayın? 420 tane. Kim söylüyor? Ruslar söylüyor. Kaç tanesi hangi cins, seri numaraları nedir? Hiçbirini bilmiyoruz şu anda. 

Bakmadan Geçme