Çumra Yörükleri'nin kültürel mirası HİSDER'de konuşuldu!
Konya Hikmet, İlim ve Sanat Derneği'nde (HİSDER) düzenlenen 'Çumra Yörükleri ve Kültürel Mirasımız' konulu toplantı, yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Programın moderatörlüğünü üstlenen Mustafa Dündar, Türklerin Oğuz boylarından geldiğini vurgulayarak, “Hepimiz hem Oğuz, hem Türkmen, hem Yörüğüz. Bu kimlik Anadolu’nun kültür mayasıdır.” dedi.
“YAZMAZSAK KAYBOLACAKTI”
İlk konuşmacı, araştırmacı-yazar ve Çumra eski Belediye Başkanı Mehmet Zeki Türker, Yörük kültürü üzerine yaptığı çalışmalardan ve “Çumra Yörük Köyleri” adlı kitabından bahsetti. Türker, “Kaynak bulamayınca dedelerimizin yaşantılarını yazıya döktüm. Yazmazsak kaybolacaktı.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, 1997’deki ilk Lille Yörük Şöleni’nin 20 bini aşkın katılımla Türkiye’nin en büyük Yörük buluşması olduğunu hatırlattı.
“YÖRÜKLÜK GÖÇMEKTEN ÇOK BİR DİRENİŞTİR”
Çumra Yörükleri Derneği’nin kuruluş sürecini anlatan eski başkan Mehmet Yılmaz, derneğin sadece buluşma değil, yardımlaşma ve kültürel dayanışma amacıyla kurulduğunu belirtti.
Emekli Albay İbrahim Dinç ise askerlik ve çocukluk anılarını paylaşarak, “Yörüklük göçmekten çok bir direniştir. Kimliğini kaybetmeden yaşama azmidir.” dedi. Dinç, halen göçebe yaşamı sürdüren Sarıkeçili Yörükleri’nin doğayla kurduğu dengenin korunması gerektiğini vurguladı.
Programın sonunda yeniden söz alan Türker, Dinlendik, Okçu, Kuzucu, İnli, Sodur, Yörük Camili, Arıkören ve Kisecik gibi Yörük köylerinin tarihsel kökenlerine değindi: “Her köyün ismi bir hikâyeyi taşır. Biz bu izleri yaşatmaya çalışıyoruz.” dedi.
