Demir eksikliği: Nedir, Nedeni ve Belirtileri

Dünyada en sık görülen anemi türü olan demir eksikliği, kadınların yüzde 35'ini, erkeklerin ise yüzde 20'sini etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Hamilelerde bu oran P'ye kadar çıkmaktadır.

Demir eksikliği nedir?

Demir eksikliği vücudun ihtiyaç duyduğu demirin çeşitli nedenlerle karşılanamaması durumudur. Demir vücutta çok önemli işlevler yerine getirir. Kırmızı kan hücrelerini sağlayan hemoglobin demir içerir ve kırmızı kan hücrelerinin akciğerlerden diğer dokulara oksijen taşımasında önemli rol oynar.

Kandaki demir seviyeleri düşük olduğunda kırmızı kan hücrelerinin üretimi azalır, bu da hücrelere, dokulara ve organlara taşınan oksijen miktarında azalmaya neden olur. Böylece demir eksikliği anemisi ortaya çıkar. Demir, hücrelerde ve enzimlerde enerji santrallerinin bir parçası olarak görev yaptığı için vücut için de büyük önem taşıyor.

Demir eksikliğinin nedeni nedir?

Demir, vücut tarafından üretilemeyen ve bu nedenle beslenme yoluyla yeterli ve düzenli miktarda alınması gereken bir mineraldir. Demir eksikliği genellikle vücutta demir ihtiyacının artması, yetersiz demir alımı veya vücuttan demir kaybı nedeniyle oluşur. Demir eksikliğinin en önemli nedeni demir içeren gıdaların yeterli miktarda tüketilmemesidir. Hamilelik, regl gibi durumlarda vücudun demir ihtiyacı artar.

Demir eksikliğinin belirtileri nelerdir?

1. Yorgunluk, halsizlik

2. Enerji kaybı

3. Karın ağrısı

4. Azalmış cinsel istek

5. Kalp sorunları

Özel Haber

Bakmadan Geçme