Depresyona neden oluyor

Çin'de kızartılmış yiyeceklerle ilgili yapılan bir araştırmada dikkat çekici sonuçlar elde edildi. Araştırmaya göre, kızartılarak hazırlanan gıdaların depresyona sebep olduğu ortaya çıktı.

Depresyona neden oluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çinli bilim insanlarının yürüttüğü bir çalışmanın verilerine göre, kızartılmış yiyecek tüketenlerde depresyon görülme olasılığı artıyor. Araştırmaya katılan toplam 140 bin 728 kişi, 11 yıl boyunca takip edilerek kızartılmış yiyeceklerin ruh sağlığı üzerindeki etkileri incelendi.

Sonuçlarda, patates kızartmasını sık tüketenler tüketmeyenlere oranla yüzde 12 daha fazla kaygı, yüzde 7 de daha fazla depresyon görüldüğü belirtildi. Özellikle nişasta içeren yiyecekler yüksek ısıda pişirildiğinde ortaya zararlı akrilamid maddesi çıkıyor. Doğal olarak ortaya çıkan bu madde vücut için oldukça zararlı, özellikle de beyinde nöronları etkiliyor.

ÖZELLİKLE HAMİLELER DİKKAT ETMELİ
 Özellikle hamilelerin dikkat etmesini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, "Gebelerin özellikle çok dikkatli olması gerekiyor. Çocukların çok dikkatli olması gerekiyor. Pişirme tekniğimize lütfen çok dikkat edin. Yiyecekleri kızartarak yapmayın. Buharda haşlama, fırınlama tarzındaki yiyecekleri daha çok tercih edin" dedi. Kaya, kızartmadan vazgeçemeyenler için yapılırken bazı noktalara dikkat etmesi gerektiğini söyledi:" Patatesleri doğradıktan sonra bir saat kadar suda bekletmek, üzerlerine limon sıkmak yine nişastasını birazcık daha azalmasını sağlar ve tek kullanımlık yağda hafifçe kızartmanız daha doğru olur" sözlerini ifade etti.
 

Bakmadan Geçme