'Derbentli Mustafa Efendi yaşatılmalı'

Konya Aydınlar Ocağı'nda Derbentli Mustafa Efendi'yi anma toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Av. Mustafa Derbentli, Büyükşehir belediyesinden dedemin isminin bir caddeye veya sokağa verilmesini rica ediyorum' dedi.

'Derbentli Mustafa Efendi yaşatılmalı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konya Aydınlar Ocağı’nda Derbentli Mustafa Efendi’yi anma toplantısında konuşan Av. Mustafa Derbentli, “Derbentli Mustafa Efendi, Konya’da bilinmeyen değerlerden bir tanesidir. Büyükşehir belediyesinden dedemin isminin bir caddeye veya sokağa verilmesini rica ediyorum” dedi.

Nalçacı’daki Kemal Onsun Camii’nde uzun süre vaaz veren Konya’nın yetiştirdiği değerlerden Derbentli Mustafa Efendi, vefatının 20.yıldönümünde, ilk defa Konya Aydınlar Ocağı’nda anıldı.

Anma toplantısında kısa bir konuşma yapan Konya Milletvekili Av. Ahmet Sorgun, belediyede çalışırken Cuma günleri Kemal Onsun Camii’nde Derbentli Mustafa Efendi’nin vaazlarını dinlemeye gittiklerini belirterek “Derbentli Mustafa Efendi, gerçekten nüktedan, dinin vakarını ucuzlatmadan halkla bütünleşen, dini, selim bakan insanlara sevdiren bir üslubu ve tarzı vardı. Ben ona “Konya’mızın Naim hocası” diyorum. Rabbim rahmetiyle muamele etsin.” dedi.

Memleket Tv’den çevrimiçi olarak canlı yayınlanan Selçuklu Salı Sohbetleri başlamadan önce şair yazar Hasan Ukdem, “Zamanın Bezminde Konya” adlı şiirini okudu. Konya Aydınlar Ocağı Başkan Yardımcısı Mustafa Sinan Ümit de, Derbentli Mustafa Efendi’nin biyografisini okudu ve “Derbentli Mustafa Efendi deyince ilk akla gelen “tebessümlerin hocası” olduğunu dile getirerek hocayla ilgili bazı hatıraları paylaştı.

 

20 SENE SONRA İLK DEFA ANILDI

Derbentli Mustafa Efendi’nin torunu Av. Mustafa Derbentli de, dedesinin “Konya’da bilinmeyen ve tanınmayan değerlerden bir tanesi” olduğunu belirterek Aydınlar Ocağı’na bu anma toplantısından dolayı teşekkür etti. Konya’nın dönem itibariyle birçok hoca efendisi, âlimi ve hafızı olduğunu ifade eden Av. Mustafa Derbentli, birçoğunun caddesi, mahallesi ve okulu olmasına rağmen “Derbentli Mustafa Efendi Konya’da bilinmeyen, tanınmayan değerlerden bir tanesidir. Ama nedense Derbentli Mustafa Efendi hiç dikkate alınmıyor. 20 yıldan sonra ilk defa bir kurum Derbentli Mustafa Efendi’yi anma programı yapıyor. Bu aslında son derece mutluluk verici bir hadise. Belediye, bildiğim kadarıyla İsmail Ketenci hocamızın ismini yakında açılacak bir caddeye verecek. Ben de dedemin isminin bir caddeye, sokağa veya mahalleye adının verilmesi ricasında bulundum” diye konuştu.

Dedesinin Kemal Onsun Camii’nde vaaz verirken caminin dolduğu günleri bildiğine dikkati çeken Av. Derbentli, “Kemal Onsun Camii’nin resmi imamı benim babamdı. Dedem emekliydi. Nalçacı o dönemler zengin insanların oturduğu bir muhitti. Bazıları dedeme “sosyetenin hocası” derlerdi. Çünkü dedemin zenginlerle, makam ve mevki sahipleriyle çok iyiydi. Camiye onlardan kim gelmişse anons ettirir ve en ön safa getirttirirdi. Biraz muzipti. Belki de bundan dolayı halkın hoşuna giderdi. Dedemin Kur’an-ı Kerime ve kıraate vukufiyeti üst noktadaydı” dedi.

 

“VURDUKLARI GOL OLSUN”

“Mustafa Bülbül, Konyaspor’un başkanı olduğu dönemde açılış için dedemi stada götürmüş. Babam imamdı ama maç hastasıydı. Deplasmanlara dahi giderdi. Ama dedemin hiç öyle bir vasfı ve sıfatı da yoktur. Dedem stat açılışında “vurdukları gol olsun” diye dua etmiş. Ertesi gün Günaydın gazetesi manşet yapmıştı: “Üfürükçü hoca keramette bulundu: Konyaspor bu sene şampiyon olacak!” diye. Hatta mahkemelik falan oldular ve sonra tekzip yayınlandı. Sonra alışkanlık oldu ve maçlarda da dualar başladı” diye konuşan Derbentli, dedesinin kırmadan, dökmeden konuşarak insanları mutlu bir şekilde gönderdiğini de söyledi. Derbentli, “Dedemin camiye endeksli bir hayatı vardı. Kemal Onsun Camii onun her şeyi idi. Dedemin tasavvufî bir yönü yoktur. Hatta dedemizi CHP’li gibi bilirler. Ama hiçbir siyasi görüşü yoktu. Kimi görürse, kimler gelirse onların gönüllerini hoş ederdi. Kemal Onsun Camii’nde sabah namazı, namaz sonrası simit ve çay çok önemliydi. Onun için insanlar çok kalabalık gelirdi” dedi. Sohbetten sonra Av. Mustafa Derbentli’ye kitaplar hediye edildi ve katılımcılara hazır tahin helvası dağıtıldı.

derbentli-mustafa-efendi.jpg

Bakmadan Geçme