Doğal gaz patlamalarına karşı ne yapılmalı?

İstanbul ve Ankara'da üst üste gelen doğal gaz patlamaları nedeniyle can kayıplarının yaşanması, ev ve iş yerlerinde doğal gaz güvenliği konusunu yeniden gündeme getirdi. Peki doğal gaz patlamalarına karşı ne yapılmalı?

Doğal gaz patlamalarına karşı ne yapılmalı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İstanbul ve Ankara’da yaşanan doğal gaz patlamaları nedeniyle toplam 4 kişi hayatını kaybetti. Yaşanan doğal gaz kaynaklı patlamalarla doğal gaz güvenliği konusunu da yeniden gündeme geldi. İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Uzmanı Şenay Koçyiğit Özdoğan ve Ankara Doğalgaz Sertifikaları İşadamları Derneği (ANDOSİAD) üyesi Mürsel Kamçı, can ve mal kaybına neden olan doğal gaz patlamalarının nedeni, doğal gaz patlamalarını önlemek için alınabilecek bireysel ve kurumsal alınabilecek tedbirler ve kombinin dolapla kapatılmasının tehlikesi gibi konularda Elips Haber’den Halide Tonga’ya açıklamalarda bulundu.

İSG Uzmanı Özdoğan, doğal gaz patlamalarının gaz sıkışmasından kaynaklandığını dile getirerek, “Doğal gaz patlaması bir sızıntıdan, kombi ekipman arızasından kaynaklı olabilir. Bu tarz bir sızıntıdan dolayı birikir. Doğal gaz kapalı hacimli yüzde 5-15 arasında hava ile karıştığında patlamaya neden oluyor. Patlamanın ana nedeni de ateş veya kıvılcım temasıdır. Evlerde doğal gaz patlamasının en önemli nedeni kombi bakımlarının, ocak, doğal gaz sisteminin bakımlarının yapılmıyor olmasından kaynaklıdır. Yılda en az bir kez bakım yaptırılması gerekiyor. Evler de genelde havasız oluyor. Evlerde yeteri kadar hava akışının olmadığı durumlarda hava birikip sıkışıyor ve ateşle temasında da patlamaya neden oluyor” dedi.

Evlerde denetimsiz şekilde kombilerin yerlerinin değiştirilmesi ile ilgili tehlikeye dikkat çeken Özdoğan, “Kombiyi mühendisler yerini hesaplamalara göre ayarlıyor. Kesinlikle kişiler kendi kafalarına göre kombinin yerini değiştirmemeli. Kombilere kapalı dolap yaptırmak çok tehlikelidir. Olabildiğince kombi, havalandırmanın en iyi olduğu yerlerde olması lazım” ifadelerini kullandı.

TİM Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı ve ANDOSİAD üyesi Mürsel Kamçı ise, selenoid vanaların doğal gaz patlamalarına karşı önleyici özellikte olduğunu söyleyerek, “Bakımların yılda en az bir kere yapılması gerekir. Gaz alarm cihazları evlere ve iş yerlerine konulabilir. Gazın tesisatının yapıldığı aşamada gaz girişine yani sayaç girişine selenoid vananın bağlanması gerekir. Dedektör gaz kokusunu aldığı zaman direkt dairenin girişindeki bağlantıdan gazı kesiyor” diye konuştu.

Sertifikalı doğal gaz firmalarının evlerde ve iş yerlerinde periyodik bakım kontrollerinde yetkili olmasının daha hızlı ve güvenilir sonuçlar alınabileceğini vurgulayan Kamçı şunları söyledi: “Örneğin, Ankara’da 1 buçuk milyon abone var. Bu abonelerin periyodik muayenelerini yapmak için Başkent Gaz bununla ilgili yetersiz kalıyor. Çok büyük bir kurum olmasına rağmen denetimlerine yetişemiyor. Deseniz ki bu kadar aboneyi 1 yıl ya da 6 ay içerisinde kontrol edin, bunu nasıl yapacak? Ama Ankara’da sertifikalı 500’ün üzerinde firma var. Bu firmalar yetkilendirilmiş olsa bu kontroller hızlı şekilde yapılabilir.”

Bakmadan Geçme