Doğu Karadeniz'de çay hasat sezonu başladı

Doğu Karadeniz'de çay hasat mevsimi başladı, çay üreticileri yaş çay toplama çalışmalarına başladı.

Doğu Karadeniz'in önemli tarım ürünlerinden biri olan çayın hasat mevsimi başladı. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından 2024 yılı yaş çay sezonunun açılmasıyla birlikte, çay üreticileri bahçelerine girerek çay toplama çalışmalarına başladı.

Çay sezonunun başlamasıyla birlikte çay müstahsilleri, çaylıklarında budama işlemleri yaparak arazilerini hazırlamaya başladı. Budamanın ardından gübreleme işlemleri gerçekleştirilirken, çay üreticileri yaş çay kampanyası için de hazırlıklarını tamamladı.

Ancak, kontenjan uygulaması endişesiyle çay hasadına erkenden başlayan üreticiler, çaylarını önceden satmak istiyor. Rizeli çay üreticisi Hüseyin Can Şişman, bu sezonun iyi geçmesini beklediklerini ancak kontenjan uygulaması olabileceği düşüncesiyle çaya erken başladıklarını dile getirdi.

Sezonun güzel geçeceğine inanan Emirhan Şişman, yoğunluğun artmasıyla birlikte işlerinin daha da hareketleneceğini ifade etti. Çay sezonunun açılmasıyla birlikte çay toplama heyecanı yaşayan çiftçiler, çaylarını işçi almadan kendi aralarında topluyor. Nurcan Şişman, bu yılın çay sezonunun şenlik havasında geçeceğine inandığını ve komşularıyla birlikte çay toplamanın keyfini çıkaracaklarını belirtti.

Çay sezonunun yanı sıra çay fiyatları da çiftçilerin gündeminde. Üreticiler, yaş çay taban fiyatının açıklanmasını sabırsızlıkla beklerken, fiyatların geçen yıla göre artması ve çiftçilerin emeklerinin karşılığını alması temennisinde bulunuyor.

Bakmadan Geçme