• Haberler
  • Konya
  • Dolar ve altında büyük hayal kırıklığı! İslam Memiş'ten dudak uçuklatan tahmin

Dolar ve altında büyük hayal kırıklığı! İslam Memiş'ten dudak uçuklatan tahmin

İslam Memiş katıldığı bir yayında ülkenin ekonomik durumu ile ilgili önemli iddialarda bulundu. Dolar ve altında büyük hayal kırıklığı yaratacak o rakamlar neler? İslam Memiş'ten dudak uçuklatan tahmin!

Dolar ve altında büyük hayal kırıklığı! İslam Memiş'ten dudak uçuklatan tahmin
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bir canlı yayın programına katılan ve katıldığı programda ülke ekonomisi ile ilgili çarpıcı iddialarda bulunan Memiş, bu kez de altın, dolar ve enflasyon ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Faiz artırımının iki kez daha gelebileceğinin üzerinde duran Memiş,” Enflasyon rakamında Gaye Hanım’ın açıklamaları önemli olacak. Muhtemelen yeni bir revize, yani bir güncelleme yapacak. Bu taraftaki kur atakları da eğer Perşembe günü yukarı yönlü gerçekleşirse demek ki burada TL’nin biraz daha negatif ayrışma olasılığı var diye düşünüyorum.” dedi. 

“YENİ BİR ENFLASYON TALEBİNİN OLUŞMA İHTİMALİ YÜKSEK OLACAK”
 Kısa vadede bir yükselişin teknik olarak mümkün olacağından bahseden Memiş, “ Buna maliyet noktasında baktığımız zaman da tekrar dövize olan talebin artmasıyla birlikte buradaki geri çekilmelerde mümkün olabilir. Şimdi kur koruma mevduat sistemi politika tarzındaki bu faiz artışları devam edecektir. Yatırımcılara vatandaşlara bir getirisi olacaktır ama içeride kurun serbest bırakılması risk oluşturmaya devam ediyor. Kazandığınız paralar enflasyon olarak dönüyor. Aslında bir cepten alıp diğer cebe koyuyorsunuz. Her ne kadar döviz rezervlerinde artış görsek de dolarizasyonun karşısına geçmek biraz zorlaşabilir. Şu anda mevduattaki getirilere baktığımız zaman Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının faiz politikaları yine faiz kararlarında politika faizlerinde yukarı yönlü hareketler devam ediyor. Muhtemelen bu faiz artırımları devam edecek. Burada riskler artmaya devam ettikçe farklı enstrümanların, yeni ürünlerin çıkması gerekiyor ki dolarizasyonun önüne geçmemiz lazım. Şu anda kur korumalı mevduat sisteminde veya faiz getirisinden ziyade sürdürülebilir politikala biraz daha ihtiyaç olduğu görülmekte. Bugüne kadar evet risksiz bir yatırım aracı olarak görüldü ve özellikle verilen teşvikler karşısında yatırımcıları korudu ancak bundan sonraki süreçlerde ekonomik maliyeti olan ve yük olan bir sorumluluk olduğu için burada da zamanla bir düzeltme olacaktır. Korumalı mevduat sistemi şu anda Türkiye’nin döviz talebini sınırlayan bir varlık olsa da bence sürdürülebilir bir politika olduğunu düşünmüyorum. Bunun kamuya bir maliyeti var bu maliyeti banka üzerinden çekmek için de bu TL tarafındaki yeni model gündeme geldi. Bugüne kadar kamuya bir maliyeti yok denilse de kur korumalı mevduat sisteminin maliyeti vardır. Dolayısıyla bankaların yükünü hafifletmek için böyle bir politika uygulandı.  Şu anda öncelik enflasyon diyorlar. Yani enflasyon hedefli bir politika belirledik diyorlar. Ancak kredi musluklarının tamamen kapanmış olması piyasadaki nakit bolluğunu geri çekmek için bir hamle yapıyorlar. Dolayısıyla bu da ister istemez piyasalara yansıyacaktır. Özellikle döviz kuru tarafında veya parasal sıkılaştırma politikası ile birlikte yeni bir enflasyon talebinin oluşma ihtimali yüksek olacaktır diye görülüyor.” şeklinde konuştu.

“ÖZELLİKLE YILI YÜZDE ELLİNİN ÜZERİNDE BİR ENFLASYONLA TAMAMLAYACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”
Bu hafta dolar endeksinde 102 seviyesini beklemeye devam ettiğini ve 102 dolar direncinden sonra, dolar endeksinde tekrar satışlar görülebileceğinden söz eden Memiş, “ Özellikle Çarşamba akşamı Amerika Merkez Bankası kararından sonra 102 dolar direnci kalıcı olmayabilir. Hızlı bir geri çekilme olabilir. İhtimaller karşısında Çarşamba akşamı altının ons fiyatında gümüşün ons fiyatında bir geri çekilme mutlaka yaşanacaktır. Geri çekilmelere karşı duyarlı olmak gerekiyor. Korku ve panik yapmamak gerekiyor. Özellikle borsa tarafında satış fırsatı kollayan yatırımcıların bu hafta çok dikkat etmesi gerekiyor. Alım noktasında fırsat kollayan yatırımcılarında biraz daha sabretmesi gerekiyor. Yılın sonuna baktığımızda altın mı kazandıracak, döviz mi kazandıracak, borsa mı kazandıracak sorusunun cevabı bende borsadır. O yüzden borsadaki satışları önemsiyorum. Giriş içinde herhangi bir acelem yok. Özellikle bu hafta biraz daha sakin bir seyirde haftayı tamamlayabiliriz. Perşembe günü tekrar Merkez Bankası Başkanı Gaye Hanım’ın enflasyon rakamı açıklaması olacak. Bu açıklamalar yurt iç piyasaları için oldukça önemli. Temmuz ayı enflasyonu yüksek gelecek herkesin yüksek bir enflasyona hazırlık yapması gerekiyor. Ağustos ayı itibariyle de döviz kurlarında, altın fiyatlarında, gümüş fiyatlarında TL bazlı gördüğünüz her fiyatlamada yukarı yönlü hareketlerin geleceğini bilmeniz gerekiyor. Emeklilerle ilgili Sayım Cumhurbaşkanı bir açıklama yaptı. Yeni bir güncelleme olabilir. Bu güncellemenin ben kısa vadeli olacağını tahmin etmiyorum. En az iki ay sonra gerçekleşebilir. Güncelleme ile birlikte mutlaka bir fark oluşacaktır. Bu farkın nedeni de enflasyon olacaktır. Düşük kalan bir enflasyon tahmin etmiyorum. Hatta önümüzdeki aylarda yeni rekorlar kıran bir enflasyon bekliyorum Özellikle yılı yüzde ellinin üzerinde bir enflasyonla tamamlayacağımızı düşünüyorum. Dolar kurundaki ataklar yeni zamlar durgunluk vesaire hepsi hızlıca artacağına işaret ediyor.” ifadelerine yer verdi.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir. 

Bakmadan Geçme