Dul ve yetim aylığı ne kadar oldu?

Asgari ücrete yapılan ara zam açıklanmasının sonrasında dul ve yetim maaşı da milyonların gündemine geldi. 

Dul ve yetim aylığı ne kadar oldu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Asgari ücrete yapılan ara zam oranının açıklanmasının ardından emekli zammının yanı sıra dul ve yetim aylığı konusu da merak edilenler arasında yer aldı. Son verilerin açıklanmasıyla birlikte 6 aylık zam oranı belirlendi. Enflasyon oranının duyurulmasıyla birlikte emekli maaşlarına zam yapıldı. Bunun yanı sıra dul ve yetim aylığı alanlarda da maaşlarda artış olacak. Peki, dul ve yetim aylığı ne kadar oldu? 2023 zamlı dul yetim maaşı ne kadar ve ödeme ne zaman yapılacak?

ÖNCEKİ ZAMDA NE OLMUŞTU?

En son emekli maaşlarına %30'luk zam yapılmasıyla dul ve yetim aylıklarına da %30 oranında zam yapılmıştı. En düşük emekli aylığı alt sınırı 5.500 TL'den 7.500 TL'ye yükselerek, en düşük sınırdan emekli aylığı alanların maaşları 36,36 oranında arttı. Böylece maaşını alt sınırdan alan sigortalı vatandaşın ailesine ödenen dul ve yetim maaşı da %36,36 oranında artmış oldu.

Dul ve yetim aylığı belirlenirken, emekli maaşı dikkate alınıyor. 7.500 TL olan en düşük emekli aylığından, dul ve yetim maaşı alan vefat eden sigortalının dul eşine %50 oranında ödeme yapılıyor. Sigortalının çocuğu yoksa ve eşine kendi sigortalılığı sebebiyle gelir veya aylık bağlanmamışsa %75'i oranında ölüm aylığı bağlanıyor. En düşük sınırdan emekli aylığı alan sigortalının eşi zamdan önce 2.250 TL alırken, yapılan zam ile birlikte bu tutar 3.750'ye çıkacaktı.Temmuz ayında asgari ücrete %34 oranında zam yapıldı ve yeni tutrar 11 bin 402 TL oldu. Böylece dul ve yetim aylıklarının da artması bekleniyor.

DUL MAAŞI NE KADAR OLDU? YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU?

2023 Temmuz ayında asgari ücrete gelen zammın ardından dul ve yetim maaş aylığı merak edildi. Henüz dul ve yatim aylığı maaşları açıklanmadı. Açıklanınca haberimizde yer alacaktır.


 

Bakmadan Geçme