• Haberler
  • Kimdir
  • Dünya siyasetini hareketlendiren Wagner grup lideri kim?

Dünya siyasetini hareketlendiren Wagner grup lideri kim?

Rusya'da darbe girişim iddialarıyla dünya siyaset gündemi hareketlendi. Bu hareketlenme de gözler Wagner grubuna yöneldi. Peki Wagner grubu lideri kim? İşte detaylar...

Dünya siyasetini hareketlendiren Wagner grup lideri kim?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Rusya'ya silahlı isyan çağrısını yapan Yevgeni Prigojin, Putin'in Rusya Devlet Başkanı'nın yakın arkadaşı ve özellikle Putin'in şefidir. Peki iş insanı Prigojin neden böyle bir ayaklanma başlattı? 

2014 yılında Doğu Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçı güçleri desteklediği sırada ortaya çıktı. Çoğunlukla Afrika ve Orta Doğu'da faaliyet gösteren gizli bir örgüttü. Ve yalnızca yaklaşık 5.000 savaşçıya sahip olduğu düşünülüyor.

Çoğu Rusya'nın seçkin adaylarının ve özel kuvvetlerinin gazileri o zamandan beri önemli ölçüde büyüdü. Doğu Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçı güçleri desteklediği sırada ortaya çıktı.

 

Wagner Grubu Kaç kişi?

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığına göre Wagner neredeyse şu anda Ukrayna'da 50.000 savaşçıya komuta ediyor. Ve Ukrayna Harekatı'nın önemli bir birleşeni haline geldi ve önemli bir unsur. Şu an da bu özel askeri grup Rusya'nın savaşında. Örgütün 2022'de çok sayıda asker toplamaya başladığını çünkü Rusya'nın düzenli ordu için insan bulmakta zorlandığını söylüyor. Savaşta önemli bir etkisi var.

Wagner komutanları kimler? 

Son aylarda Prigozhın defalarca Rusya'nın Savunma Bakanı Sergei Şhoigu'yu ve Ukrayna'daki ordunun başı yani Valery Qerasımov'u, beceriksizlikle ve Ukrayna'da savaşan Wagner birliklerini kasten yetersiz ikmal etmekle suçladı. Bir süredir destek almadığından şikayet ediyordu. Rusya Savunma Bakanlığı şimdi Ukrayna'daki gönüllü oluşumların bu ayın sonuna kadar kendisiyle Sözleşme imzalaması gerektiğini söyledi. Bir yandan da gözler Putin'de. Putin'in yakın arkadaşı aynı zamanda Prigojin. Ve bundan sonra ne olacağı ise merak konusu oldu.

Bakmadan Geçme