• Haberler
  • Keşfet
  • Duyunca şok olacaksınız! Eve girdiğimizde ayakkabılarımızı neden çıkartırız?

Duyunca şok olacaksınız! Eve girdiğimizde ayakkabılarımızı neden çıkartırız?

Eve ayakkabı ile girme birçok Avrupa ülkelerinde yaygın olsa da bizim kültürümüze ters düşmektedir. Peki neden eve girdiğimizde ayakkabılarımızı çıkartırız. İşte o ilginç detay...

Duyunca şok olacaksınız! Eve girdiğimizde ayakkabılarımızı neden çıkartırız?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Günümüzde evlere ayakkabı ile girilmemesinin sebebi hijyen olarak biliniyor. Ancak bu kültürün altında farklı bir neden yatıyor. 

EVE GİRDİĞİMİZDE NEDEN AYAKKABILARIMIZI ÇIKARTIRIZ? 

Eve girerken ayakkabılarımızı çıkarmamızın nedeni aslında ibadethanelere girerken ayakkabılarımızı çıkarmamızdan kaynaklanır. İslamiyet ve Budizm gibi dinlerde ibadethanelere girerken ayakkabılar çıkarılır. İlerleyen dönemlerde ibadet alanlarının evlere taşınması ile birlikte evlere de ayakkabı ile girilmemeye başlandı. Yapılan sosyolojik araştırmalara göre eve ayakkabı ile girmeme kültürü buradan doğdu.  

BAŞKA ÜLKELER EVE GİRERKEN AYAKKABILARINI ÇIKARTIYOR MU? 

İslamiyet ve Budizm gibi dinlerden doğan bu davranış, dinler arası etkileşim nedeni ile farklı kültürlere yansımış durumda. Mesela Ukrayna ve Rusya vatandaşlarının büyük bölümü Ortodoks Hristiyan olmalarına rağmen eve girerken ayakkabılarını çıkarıyorlar.  

Avrupa’da Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere gibi ülkelerin eve ayakkabı ile girme davranışı en yaygın olan ülkelerdir.  

Bakmadan Geçme