Ekici : Bu çiftçilerimize artık üretme' demektir!

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, TMO tarafından açıklanan buğday ve arpa alım fiyatlarına tepki gösterdi.

Ekici : Bu çiftçilerimize artık üretme' demektir!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“MALİYETİN DE ALTINDA BİR RAKAM AÇIKLANDI”
Ekici’nin ziyaret ettiği Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, TMO tarafından açıklanan alım fiyatının çiftçiyi memnun etmediğini söyledi. Buğday alım fiyatının destekle birlikte 15 lira olarak açıklanmasını beklediklerini ancak hüsrana uğradıklarını ifade eden Kağnıcıoğlu, şunları söyledi: “ Açıklanan fiyatın çiftçimizi memnun eden hiçbir tarafı yok. Mazota bir yılda yüzde 109 zam geldi. Bizim ekmeklik buğdayda beklentimiz 2 lira destekle birlikte 15 liraydı. Açıklanan rakam maliyetin de altında bir rakam. Geçtiğimiz hafta buğday 11-12 liradan borsada alıcı buluyordu. Ama şimdi açıklanan fiyatla bu da aşağı çekilecek.”

Ekici : Bu çiftçilerimize artık üretme' demektir!

“ÇİFTÇİ ÖNÜNÜ GÖREMİYOR”
Ekici’nin arazide ziyaret ettiği bir üreticisi ise çiftçinin artık önünü göremediğini söyledi. TMO’nun alım fiyatının ardından borsada da buğday alım fiyatlarının düştüğünü kaydeden üretici, “Ben kendim hem çiftçiyim hem de biçerdöverciyim. Arpa ve buğday hasadı geldi ama çiftçinin beklediği fiyat açıklaması daha yeni geldi. Bugün borsada 11 bine giden buğday şu an zaten açıklanan fiyatla aynı zaten. Üç gündür borsa fiyatlarını takip ettiğimizde 2-3 bin lira fiyatlarını aşağı çektiler. Yani şu anda piyasa fiyatlarını yükseltmediler piyasa fiyatlarını düşürdüler. Bu yıl bekletecek çiftçi sayısı çok az. Şu an çiftçi önünü göremiyor. Geçen yıl ben şahsım adına ofisten randevu alamadım. O yüzden arpa ve buğdaydan yaptığım zarar bu seneki zararın 3 katı olacak. Bu senede randevu alıp alamayacağımızı bilmiyoruz. Randevu sisteminde de sıkıntı var” şeklinde konuştu.

Ekici : Bu çiftçilerimize artık üretme' demektir!


“BU FİYAT ÇİFTÇİMİZE ‘SEN ÜRETME’ DEMEKTİR”
Açıklanan alım fiyatının çiftçiyi üretimden uzaklaştıracağını kaydeden Ekici, sözlerini şöyle noktaladı:“Çiftçilerimizin temel girdileri arasında yer alan mazotta yüzde 100!lük bir artış var. Yine gübrede yüzde 60’lık bir artış var. Üretim maliyetleri bu şekilde geçen yıla göre yüzde 100’e yakın artarken buğday ve arpaya yüzde 18’lik bir artış yapmak “sen üretme” demektir. Derhal TMO yetkililerini fiyatı gözden geçirmeye davet ediyoruz.”
 

Bakmadan Geçme