• Haberler
  • Ekonomi
  • Ekonomist isim açıkladı! Piyasadaki zamlar daha ne kadar devam edecek?

Ekonomist isim açıkladı! Piyasadaki zamlar daha ne kadar devam edecek?

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Alagöz, Merkez Bankasının aldığı faiz politikalarını değerlendirdi. 'Alagöz, hala piyasa gerçekliğinden uzak bir faiz politikası ve arka kapı politikası yürütmektedir.' dedi.

Ekonomist isim açıkladı! Piyasadaki zamlar daha ne kadar devam edecek?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Merkez bankasının temel görevinin finansal istikrarı sağlamak ve enflasyonu kontrol altında tutmak  olduğunu vurgulayan Alagöz, “Merkez Bankası özellikle son iki yıldır  ‘faiz sebep enflasyon sonuç’ bakış açısı ile piyasa gerçekliğinden tamamen uzaklaşmıştır. Her ne kadar seçim sonrası bu politikadan vazgeçmiş gibi görünse de hala piyasa gerçekliğinden uzak bir faiz politikası ve arka kapı politikası yürütmektedir. Haziran ve Temmuz ayında politika faizini yükseltmiş olsa da reel piyasanın beklentisi daha yüksek olduğu için ne döviz kurlarının yükselişini ne de enflasyonun yükselişini engelleyebilmiştir.” İfadelerini kullandı. 

Geldiğimiz noktada Merkez Bankasının piyasa karşısında bir güven bunalımı yaşadığını söyleyen Alagöz, “Piyasa oyuncuları Merkez Bankası kararlarına göre bir ekonomik davranış sergilememektedir. Kısaca Merkez Bankasının alacağı karara göre hiç bir ekonomik birim ekonomik faaliyet gerçekleştirmemektedir. Türkiye ekonomisi finansal anlamda sıkışmış ve hayat pahalılığı altında her gün daha zor bir ekonomik şartlara hazırlamaktadır. Merkez Bankasının biran önce swap gibi arka kapı politikalarından vazgeçmesi, finansal istikrarı sağlayacak şekilde politika faizini yükseltmesi gerekmektedir. Bu yapılmadığı sürece ekonomideki istikrarsızlıklar sürecek ve  döviz kurlarının yukarı eğilimi devam edecektir. bu yapılmadıkça her sabah, her öğlen, her akşam ve gece pek çok ürüne zam gelmeye devam edecektir.” Şeklinde konuştu. 

Bakmadan Geçme