• Haberler
  • Ekonomi
  • Ekonomist isim dikkat çekti! Kış aylarında sebze meyve fiyatları ateş pahası olabilir

Ekonomist isim dikkat çekti! Kış aylarında sebze meyve fiyatları ateş pahası olabilir

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Alagöz, sebze meyve fiyatlarındaki artışı gazetemize değerlendirdi. Alagöz, 'Gübre fiyatlarının sürekli artması, yerli tohumun olmaması, sulama, enerji ve işçilik maliyetlerinin yükselmesi, sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın en temel sebebidir' dedi.

Ekonomist isim dikkat çekti! Kış aylarında sebze meyve fiyatları ateş pahası olabilir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaz aylarında olmamıza rağmen sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın devam etmesiyle birlikte Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Alagöz, Gazetemize açıklamalarda bulundu.

Prf. Dr. Mehmet Alagöz, Gazetemiz muhabirlerinden Can Yılmaz’ın, “Yaz geldi yenilebilecek domates fiyatı 25 ₺'den başlıyor. Artan sebze fiyatlarının sebepleri nelerdir?” sorusuna şu şekilde cevap verdi: Gübre fiyatlarının sürekli artması, yerli tohumun olmaması, sulama, enerji ve işçilik maliyetlerinin yükselmesi, sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın en temel sebebidir. Bunun yanında ürünlerin lojistiğinde ve depolama maliyetlerinde yaşanan artışlar, ürün fiyatlarındaki yükselişin devam edeceğine işaret etmektedir”

 “FİYAT ARTIŞI DAHA YÜKSEK SEVİYELERE ÇIKMASI KAÇINILMAZ”

Devletin ürünleri tüketiciye ulaştırılması konusunda destek vermesi gerektiğini dile getiren Mehmet Alagöz, “Özellikle yaz dönemi sonlarında yani son turfanda dönemi ile birlikte fiyat yükselişlerinin çok daha yüksek seviyelere çıkması kaçınılmaz görülmektedir. Hükümetin ivedilikle tarımsal üreticiyi koruyacak şekilde hem girdi maliyetlerini azaltması hem de ürünlerin tüketiciye ulaştırılması esnasında önem arzeden lojistik ve depolama maliyetlerini azaltacak destekleri vermesi gerekmektedir” şeklinde konuştu. 

“FİYATLAR ATEŞ PAHASI OLACAK”

Kış aylarında meyve sebze fiyatlarının ateş pahası olacağını belirten Alagöz, “Bu önlemler alınmadığı üreticiler yeteri kadar kar edemedikleri için üretimden vazgeçecek, satıcılar ise artan her maliyet kalemini ürün fiyatlarına yansıtacaktır. Böyle bir durumda halk tabiri ile güz ve kış dönemlerinde sebze ve meyve fiyatları “ateş pahası” olacaktır” ifadelerine yer verdi. 


 

Bakmadan Geçme