Eksik prim nedeniyle emekli olamayanlara müjde: Sebebi ortaya çıktı... İşte yapmanız gereken

Pandemi nedeniyle pek çok vatandaşın primi kısa çalışma ödeneği ile yatırılmazken, konu hakkında yeni bir gelişme daha yaşandı. İşte eksik primi olanların yapması gerekenler...

Eksik prim nedeniyle emekli olamayanlara müjde: Sebebi ortaya çıktı... İşte yapmanız gereken
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Pandemiyle birlikte başlayan kısa çalışma ödeneği işçilere ödeniyordu. Fakat kısa çalışma ödeneği ile bazı işverenlerin bu durumu suiistimal ettiği ortaya çıktı. Prim gün sayısı eksik olanlar bilindiği üzere emekli olamıyor. Kısa çalışma ödeneği ile birlikte bazı işçilerin prim gün sayısı eksik kalınca emekli olma noktasında mağduriyet yaşadılar. 

SUİSTİMAL EDİLDİ İŞÇİ MAĞDUR OLDU
Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan bazı işverenler, işçilerini de normal mesai saatlerinde ya da fazla mesai yaparak çalıştırmaya devam etti. Bu şekilde hem devletten hem de işçiden haksız kazanç elde etti. 

Çünkü kısa çalışma ödeneği alan işçilerin primleri SGK tarafından asgari ücret üzerinden yatırılıyor. İşveren ise çalıştırdığı sürelerde de işçinin primlerini SGK’ya yatırmadığı için hem vergi hem de prim kaçırarak haksız rekabete yol açtı.

Eksik prim nedeniyle emekli olamayanlara müjde: Sebebi ortaya çıktı... İşte yapmanız gereken

PRİM GÜN SAYISI EKSİLDİ
Bu durumda mağdur olan hem devlet hem de işçiler oldu. Devlet, gereksiz yere kısa çalışma ödeneği ödedi; işçiler ise eksik prim günü nedeniyle emeklilik süreleri uzadı ve emeklilik maaşları düştü. Bu mağduriyetin giderilmesi için Meclis’ten geçen torba yasa ile bir düzenleme yapıldı. Buna göre, kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden yararlanan ancak fiilen çalıştırılıp primleri eksik yatan işçilerin eksik prim günleri tamamlanabilecek.

EKSİK GÜNLER NASIL TAMAMLANIR?
SGK’nın yayınladığı genelgeye göre, bu haktan yararlanmak isteyen işverenlerin SGK’ya başvurması gerekiyor. Başvuru tarihinden itibaren üç ay içinde eksik bildirilen günler için prim farkını ödemeleri halinde, bu günler sigortalının hizmet süresine eklenecek. Böylece işçilerin emeklilik süreleri kısalacak ve emeklilik maaşları artacak.

Eksik prim nedeniyle emekli olamayanlara müjde: Sebebi ortaya çıktı... İşte yapmanız gereken

KİMLER YARARLANABİLİR?
Bu düzenlemeden yararlanmak için bazı şartlar bulunuyor. 

Bunlar şöyle:

İşverenin kısa çalışma ödeneği veya nakdi ücret desteği için başvurmuş ve bu haktan yararlanmış olması
İşverenin çalışanını kısa çalışma dönemi içinde çalıştırmış olması
İşverenin çalıştırdığı günlerin primlerini SGK’ya yatırmamış olması
İşverenin SGK’ya başvurarak eksik bildirilen günler için prim farkını ödemesi
Bu şartları taşıyan işveren ve işçiler, bu düzenlemeden yararlanarak hem devlete hem de kendilerine karşı olan borçlarını ödeyebilir ve mağduriyetlerini giderebilirler. Bu sayede pandemi döneminde hem çalışanları hem de işverenleri rahatlatan kısa çalışma ödeneği uygulaması daha adil ve etkin bir şekilde yürütülebilir.

Bakmadan Geçme