• Haberler
  • Ekonomi
  • Elinde dolar ve altın olan son uyarı: Saatler içinde bu karar geliyor!

Elinde dolar ve altın olan son uyarı: Saatler içinde bu karar geliyor!

Milyonlarca vatandaşın elinde bulunan altın ve dolar için kritik gün geldi, işte Merkez Bankası'nın açıklayacağı tahmini karar.

Elinde dolar ve altın olan son uyarı: Saatler içinde bu karar geliyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Her ay düzenli olarak faiz kararını açıklayan Merkez Bankası'nın son kararı büyük heyecanla bekleniliyor, işte altın ve dolar sahiplerini temelden etkileyecek karara ilişkin piyasadaki son analizler ve tahminler.

FAİZ KARARI NE OLUR?
Ekonomistlerin beklentileri ve verilen mesajlar sıkılaşmanın devam edeceği yönünde. Bu kapsamda ekonomistler 500 baz puanlık artış konusunda tahmin dile getirdiler. Böylece son 3 toplantıda 16,5 puan artış ile yüzde 25 seviyesine çıkan faizlerin yüzde 30 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

KKM’YE DUR DENECEK!
14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından, başkanlığa Hafize Gaye Erkan’ın atanmasıyla faiz artırmaya başlayan TCMB, yüzde 8,5 olan faizi Haziran’da yüzde 15’e, Temmuzda yüzde 17,5’e çıkarmıştı. Banka bir önceki toplantıda ise politika faizini beklentilerin çok üzerinde sert bir hamle ile 750 baz puanlık artırarak yüzde 25 düzeyine yükseltmişti. Ayrıca sıkılaşma hamleleri çerçevesinde seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları açıklandı. Kur korumalı mevduattan çıkışı destekleyen kararlar alınırken, TL mevduata geçiş hızlandı. Üretim, yatırım ve ihracat kredilerine ise destekler peş peşe açıklandı.

Bankanın bugün atacağı adımlar merak konusu olurken, faiz artırım boyutunun yanı sıra karar metninde vereceği mesajlar da yakından izlenecek.

ALTIN VE DOLARDA SON DURUM
Dün akşamki Fed faiz kararının ardından ABD borsaları geri çekilirken, dolar endeksi yeniden 105 seviyesinin üzerine çıktı ve 105,26 ile gün içi zirvesini gördü. Dolar endeksi bu sabah 105,37 seviyesini de gördü. Euro/dolar paritesi, 1,0697'den 1,0662'ye kadar geri çekildi. Bu sabah 1,06 seviyesinde bulunuyor. Yurt içinde dolar/TL kuru 27,04 TL seviyesinde hareket ederken, euro/TL ise 28,81 bölgesinde yer alıyor.

Bakmadan Geçme