Enerji Bakanlığı İsrail Destekçisi SOCAR'la Anlaşma Yaptı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medya hesabında bugün Azerbaycan'la enerji alanındaki iş birliğinin yeni bir ortaklıkla ileriye taşındığını duyurdu. Bakan Bayraktar, BP ve Azerbaycan'ın milli enerji şirketi SOCAR'ın hissedarı olduğu Shafag-Asiman sahasına, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) 0 pay ile dahil olduğunu ve bu üretim paylaşımı anlaşmasının Bakü'de imzalandığını açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medya hesabında bugün Azerbaycan’la enerji alanındaki iş birliğinin yeni bir ortaklıkla ileriye taşındığını duyurdu. Bakan Bayraktar, BP ve Azerbaycan’ın milli enerji şirketi SOCAR’ın hissedarı olduğu Shafag-Asiman sahasına, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) %30 pay ile dahil olduğunu ve bu üretim paylaşımı anlaşmasının Bakü’de imzalandığını açıkladı.
Ancak SOCAR’la ilgili kamuoyunda artan tepkiler dikkat çekiyor. Nedeni ise SOCAR’ın İsrail’e petrol tedarik ettiği yönündeki iddialar. İsrail’in petrol ihtiyacının yaklaşık %60'ı Azerbaycan ve Kazakistan tarafından karşılanıyor. Ve bu tedarik, büyük ölçüde SOCAR üzerinden gerçekleşiyor.
Azerbaycan petrolü Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattı ile Türkiye’ye ulaştırılıyor ve Ceyhan Limanı’ndan tankerlerle İsrail’e gönderiliyor. Bunun yanı sıra, SOCAR’ın Türkiye’de sahip olduğu STAR Rafineri üzerinden İsrail’e işlenmiş petrol ürünleri de ulaştırılıyor. Ceyhan’daki depolama terminalinden son 10 günde İsrail’e iki ayrı yük gemisi gönderildi.