Enflasyondan mezara darbe

Konya'da fiyat artışlarından dolayı mezar taşları, son bir yılda ikiye katlandı. Şehirde en ucuz mezar taşı fiyatları 3 binden başlıyor. Genel olarak fiyatlarda oluşan artıştan dolayı ölmeden kendi mezar taşlarını yaptıranların olduğunu söyleyen Mezar taşçısı Yusuf Akten,' Fiyatlar artınca bazı vatandaşlar ölmeden hemen mezar taşını hazırlatıp götürüyorlar. Tarih kısmını da boş bırakıyorlar.' Dedi.

KONYA HABER: Konya’da 40 yıldır bu işe kendisini adadığını söyleyen 67 yaşında ki mezar taşçısı Yusuf Akten,” Bu zamana kadara neredeyse bini aşkın mermer taşı yaptım. Kimisi ağlayarak geldi, kimisi gülerek geldi. Ama benim 40 yıllık meslek hayatımda şaşırdığım vatandaşın buraya gelip kendi mezar taşını yaptırması. Adını soyadını her şeyini yazdırıyor sadece tarih kısmı boş kalıyor. Niye diye sorduğumuzda fiyatlarda ki artışlardan dolayı kenarda hazır olması için ya da çocuklarına güvenmediklerini söylüyorlar.” Şeklinde konuştu. 

Geçtiğimiz yıla göre fiyatların ikiye katlandığını söyleyen Yusuf Akten,” Geçen yıllara göre yüzde 100 artış var. En ucuzu mezar takımı fiyatı 3 binden başlayıp sonu olmuyor. Hem maliyetli oluyor hem de el işçiliği olduğu için haliyle fiyatlarda da artış oluyor.” Diye belirtti.

Enflasyondan mezara darbe

“EVLAT ÖLÜMÜ BENİ ÇOK ETKİLİYOR”
Meslek hayatında kendisini çok etkileyen olaylardan bahseden Akten,” 40 yıllık meslek hayatımda beni en çok etkileyen olaylar anne babaların ağlayarak buraya gelip evlatları için mezar taşı yaptırması beni çok etkiliyor. Hele ki çocukları çok gençse veya küçükse daha çok etkiliyor. Ama ölüm haktır. Bir gün herkes ölümü tadacaktır.” İfadelerini kullandı.

EL İŞÇİLİĞİ GİDEREK BİTİYOR 
40 yıldır bu mesleğe gönül verdiğinden söz eden Akten,” 40 yıldır bu mesleğe gönül verdim. Kendimi bu mesleğe adadım. Yaptığım bütün mezar taşlarının hepsinde işçiliği vardır. Saatlerce özenle uğraşıp tek tek harfleri kazıyorum. Ama dünyada her şey makineleşmeye başladığı için bizim meslekte yavaş yavaş bitmeye başladı. Neredeyse Konya’da hiç el işçiliği mezar taşı yapımı kalmadı.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.

KONYA HABER - HAKİMİYET

FOTOĞRAF- BEYZA DEMİREL 
 

Bakmadan Geçme