Ev kiralarını geçiyor: Aidatlara yüzde 30'luk zam yolda

Asgari ücret zammıyla birlikte yılda bir kez yapılan aidat ücretlerine de ara zam yapılmaya başladı. Son bir yılda büyükşehirlerde aidatlar yüzde 70, kimi sitelerdeyse yüzde 150 arttı. Projeden projeye, Semtten semte değişkenlik göstermek ile birlikte aidat tutarlarında yaklaşık yüzde 30'luk yeni bir artış bekleniyor.

Asgari ücrete yapılan ara zam vatandaşın cebine girmeden hem döviz kurundaki yükselişle hem de peş peşe gelen zamlarla eridi. Fakat ara zam sadece asgari ücrete gelmedi, yılda bir kez aidatlara yapılan zamlar da ikiye çıktı. Neredeyse konut kiralarını aşan aidat ücretleri geçtiğimiz senenin en çok tartışılan konularından birisiydi.

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, son yıllarda aile bütçelerini zorlayan giderlerden biri de aidatlar oldu. Geçmişte yılda bir kez artan aidatlara artık ara zam da yapılıyor. Nedeni ise asgari ücret artışları. Site ve apartmanlarda en önemli gider personel maaşı olduğu için asgari ücret artışı zamları beraberinde getiriyor. Ancak fırsatçılık bu alanda da eksik olmuyor. Sektör temsilcileri fahiş artış yapanlara karşı vatandaşları uyarıyor.

YÜZDE 30'LUK ARTIŞ

Site giderlerinin yüzde 70’inin personel gideri olduğunu belirten Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Başkanı Suat Sandalcı, “Asgari Ücret artışı ile birlikte ister yönetici olsun isterse profesyonel tesis yönetim şirketi olsun, projeden projeye değişkenlik göstermek ile birlikte aidat tutarlarında yaklaşık yüzde 30’luk artış bekliyoruz. Ancak yüzde 50 civarında artış yapmak isteyenler var ve bununla ilgili şikâyetler alıyoruz. Asgari ücret artışını fırsat bilip fahiş aidat artışı yapmaya çalışan, sektöre ve vatandaşa sorun yaratan kişilerle mücadele ediyoruz” dedi.
 

Bakmadan Geçme