• Haberler
  • Ekonomi
  • EYT' de kapsam genişledi: Milyonlarca kişi daha emekli edilecek...

EYT' de kapsam genişledi: Milyonlarca kişi daha emekli edilecek...

Hükümetin seçime haftalar kala çıkardığı ve kapsamı nedeniyle tepki çeken EYT'de yeni bir düzenlemeye gidileceği öğrenildi. İşte çırakları da kapsayacak yeni EYT düzenlemesinin detayları.

EYT' de kapsam genişledi: Milyonlarca kişi daha emekli edilecek...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1999 Eylül'ünden önce sigortalı olanlar için EYT yasasıyla emeklilik imkanı ortaya çıkarken, çıraklık sürecinde olanlar için de düzenlemelerin yapılması bekleniyor. Bu konuda yapılan son açıklama, vatandaşları heyecanlandırdı.

EYT KAPSAMINDA STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI DA YER ALACAK MI?

EYT yasası, emeklilik yolunu 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar ve bu tarih öncesine çekilebilenler için borçlanma imkanıyla açtı. Bu düzenlemeyle birlikte yaş şartı ortadan kalktı ve emeklilik için prim ve yıl şartını tamamlamak yeterli kabul edildi. 

Mevcut düzene göre; staj veya çıraklık süreleri için sağlık ve iş kazası primi ödeniyor. Ancak emeklilik için gereken primler bu sürelerde ödenmediği için staj ve çıraklık süreleri emeklilik hesabında dikkate alınmıyor. Ancak burada iki istisna bulunuyor. Avukatlar, sigortalı olmadan ilk 6 ayı mahkemelerde, kalan 6 ayı da avukat yanında geçirmek suretiyle toplam 1 yıllık staj sürelerini borçlanabiliyor. 

ANNELERE ÖZEL AYRICALIK

Staj yapan annelere de ayrıcalık tanınıyor. Anneler, staj veya çıraklık sonrası doğan çocukları için borçlanma yapma imkanına sahip oluyor. 

Geçtiğimiz günlerde eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaptığı bir açıklama, çıraklık yapanları heyecanlandırdı. Bakan, staj ve çıraklıkla ilgili çalışmaları olduğunu belirtti.

Bakmadan Geçme