EYT için eksik primi olanlar dikkat! Bu hafta son!

Milyonların çözüme kavuşmasını beklediği EYT düzenlemesinde sona yaklaşılırken Asgari ücrete gelen zamla birlikte borçlanma tarifesinde de değişiklikler oldu.

EYT için eksik primi olanlar dikkat! Bu hafta son!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Milyonların çözüme kavuşmasını beklediği EYT düzenlemesinde sona yaklaşılırken Asgari ücrete gelen zamla birlikte borçlanma tarifesinde de değişiklikler oldu. Emekli olmaya hazırlanıp prim günü eksik olan vatandaşların ucuz borçlanma yapabilmesi için son haftaya girildi. Yeni yıldan itibaren askerlik ve doğum borçlanmasına ciddi zam geliyor.
Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği yeni asgari ücret, 8 bin 506 TL olarak belirlendi. Yeni yıl için asgari ücrete yapılan yüzde 54.66'lık zam; Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yapılan askerlik, doğum gibi hizmet borçlanmasının maliyetlerini de 1 Ocak 2023 itibarıyla artıracak. Bu nedenle, e-devlet ya da SGK uygulamaları üzerinden giriş yaparak emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi için kontrol edilmesi gerekiyor.
Borçlanma için ödenecek en düşük tutar, asgari ücretin yüzde 32'si, en yüksek tutar da yüzde 32'sinin 7.5 katı kadar olup çalışanların belirdikleri tutar üzerinden hesaplanıyor. Yurt dışı borçlanmasında ise asgari ücretin yüzde 45'i oranında hesaplanıyor. Bu yılın temmuz-aralık döneminde 1 günlük askerlik, doğum borçlanma primi en düşük 69 lira, en yüksek 517 lira olarak uygulanıyor. Yeni yılda en düşük günlük prim 107 liraya, en yüksek günlük prim de 800 liraya çıkacak.


ASKERLİK BORÇLANMASI İÇİN YENİ YILDA 20 BİN LİRA FAZLA ÖDENECEK
Askerliğini 18 ay yapanlar bu sürenin tamamını (540 gün) bu yılın sonuna kadar en düşük primden borçlanırken 37 bin 270 lira ödeme yapacak.
Yeni yıldan itibaren bu tutar 57 bin 645 liraya çıkacak. Yeni yılda 18 aylık sürenin tamamını borçlanan 20 bin 375 lira fazla ödemek zorunda kalacak.


YENİ YILDA BİR ÇOCUK İÇİN 26 BİN LİRA ARTACAK
Doğum sonrası boşta geçen sürelerin 2 yıla kadar kısmı için borçlanma yapılabiliyor. Bu yıl için 1 çocuk için 720 günü borçlanmak için yaklaşık 49 bin 700 lira ödenirken gelecek yıl bu tutar 76 bin 320 liraya, ikinci çocukta 152 bin 260 liraya çıkacak. Yeni yılda bir çocuk için doğum borçlanmasında tutar 26 bin 620 lira artmış olacak. Yurtdışı borçlanmada da günlük prim tutarı 96 liradan 150 liraya yükselecek. Bağ-Kur'lu olup prim günü açığı olanlar şimdiden borçlanmalı.


HİZMET BORÇLANMASI İÇİN BAŞVURU MECBURİ
Hizmet borçlanması için ise başvuru zorunluluğu bulunuyor. Bizzat yapılan başvuruların yanında e-devlet kapısından online başvuru hizmeti de yapılabilir. Bağ-Kur sigortaları ocak ayından itibaren aylık en az 3.450 lira, en yüksek de 25.875 lira ödeyecek. Tarım Bağ-Kur'lularının ödeyecekleri en düşük prim tutarı 3.335 TL, en yüksek 25 bin lira olacak.

 

Bakmadan Geçme