EYT staj çıraklık müjdesi 2. torba yasa ile geldi! Mağduriyet kesinlikle giderilecek

EYT staj çıraklık için son zamanlardaki en güzel gelişmelerden biri yaşandı. Sorunun bir türlü çözülememesinden sonra devreye TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken girdi. Bu hamlenin ardından 2. torba yasaya dikkat çeken mağdurlar, 'Staj ve çıraklık EYT kapsamına girecek mi, çıraklık okulu işe girişi emeklilikte geçerli mi, çıraklık torba yasasında var mı, çıraklık borçlanma hakkı var mı' gibi soruları gündeme getirdi. İşte son dakika EYT staj ve çıraklık gelişmeleri..

EYT staj çıraklık müjdesi 2. torba yasa ile geldi! Mağduriyet kesinlikle giderilecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

EYT staj ve çıraklık yeni torba yasada var mı? İlk torba yasada beklenen maddenin yer almaması çıraklık ve staj mağdurlarını oldukça üzmüştü. Şimdi gözler ikinci torba yasaya çevrildi. Bir aksilik olmazsa yeni bakanlık yönetiminde EYT staj ve çıraklık meselesinin TBMM'de çözüleceği öngörülüyor. Şimdiden meclisteki 2. torba yasa için geri sayıma başlayan mağdurlar, "Staj ve çıraklık EYT kapsamına girecek mi, çıraklık okulu işe girişi emeklilikte geçerli mi, çıraklık torba yasasında var mı, çıraklık borçlanma hakkı var mı" sorularının cevaplarını araştırıyor. İşte tüm ayrıntılar. 

 

EYT STAJ ÇIRAKLIK MÜJDESİ 2. TORBA YASADA!

 

İlk torba yasada beklenen birçok madde yer almamıştı. Bunlar arasında en önemlileri EYT staj çıraklık ve Bağkur prim eşitlemesiydi. Bu iki madde için vatandaşların heyecanlı bekleyişi sürüyor. Otoriteler, EYT staj çırak mağduriyeti ile EYT Bağkur prim eşitlemesinin ikinci torba yasada yer alacağını ve mağduriyetin ortadan kaldırılacağını tahmin ediyor. Devreye ise kritik br isim Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken girerek bir türlü çözülemeyen EYT staj çıraklık meselesi hakkında, "EYT düzenlemesinden faydalanamayan esnaf ve sanatkarın müjdeli haber beklediğini açıkladı. Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu düzenlemeden yararlanamayan esnaf ve sanatkarın beklentilerinin karşılanması, emeklilik hakkı kazananlara eşit muamele yapılması ve staj mağdurlarının önünün açılması çağrısında bulundu. Esnaf ve sanatkarların faydalanamadığı düzenlemenin gözden geçirilerek, emeklilik hakkı kazananlarla eşit muamele edilmesi ve staj mağdurlarının haklarının korunması çağrısıyla bir açıklama yapan Palandöken, bu konuda beklentilerin karşılanmasını istedi. Kendi nam ve hesabına çalışan esnaf ve sanatkarlar, tarım çalışanları, staj mağdurları ve ihyadan dolayı kayıtları olduğu halde emekli olamayan binlerce esnafın EYT düzenlemesinden faydalanmak istediğini ifade eden Palandöken, "Artık bu konuda müjdeli bir haber verilmesini dört gözle bekliyoruz. Verilecek müjdeli haber, özellikle norm birliğinde eşitliğin sağlanması, çalışma hayatında verilen emeklerin karşılığının alınması bakımından çok önemli" şeklinde açıklamalarda bulundu. 

 

EYT staj çıraklık müjdesi 2. torba yasa ile geldi! Mağduriyet kesinlikle giderilecek

 

ÇIRAKLIK SİGORTASI ÖNCELİKLİ

 

Bir önceki dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, çıraklık sigortası bulunanların daha şanslı olduğu ve onlarla ilgili özel çalışmalar yapıldığını ifade etmişti. Ancak staj mağdurları ise bu kadar şanslı değil. Çünkü hala staj sigortası için eğitim gözüyle bakılıyor. Çıraklık ise bir zorunluluk olarak görülüyor. 

 

Derleme: Hakimiyet.om - Göktuğ Efil 
 

Bakmadan Geçme