EYT'yi kaçıranlara emeklilik şansı geldi!

Emeklilik sistemine ilişkin yeni reform adımları yakından takip ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni emeklilik sistemi hakkında bazı ipuçları vermişti. Bu reform çalışmaları kapsamında Bağ-Kur prim eşitlemesi de planlanıyor. Bağ-Kur'a bağlı olarak faaliyet gösteren 1 milyon esnaf, 9.000 gün yerine 7.200 gün prim ödeyerek, yani 5 yıl daha erken emekli olabilecek. Bu süreçte erken emeklilik fırsatı elde edilebilecek. İşte, yeni emeklilik reformuyla ilgili en son gelişmeler!

EYT'yi kaçıranlara emeklilik şansı geldi!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

EYT düzenlemesi sonrasında kapsam dışında kalanlar yeni emeklilik reformu için atılacak adımları yakından takip ediyor. Önümüzdeki dönemde özellikle emeklilik sistemi için önemli reform adımlarının atılması bekleniyor. Bunların başında da Bağ-Kur ve SSK primlerinin 7200 günde eşitlenmesi geliyor. Hal böyle olunca emeklilik tarihinde bir esneme meydana gelmiş olacak. Sigortalılık süresi ve prim gün sayısı için düzenlemede hangi kararların alınacağı merak ediliyor. İşte, erken emeklilik için son dakika gelişmeler!

5 YIL ERKEN EMEKLİLİK ŞANSI

Önümüzdeki dönem için de özellikle emeklilik sistemi ile ilgili önemli reformlar yapılması gündemde. Bunların başında da Bağ-Kur ve SSK primlerinin 7200 günde eşitlenmesi geliyor.

Böylece Bağ-Kur'lu 1 milyon esnaf 9000 gün yerine 7.200 gün ile yani 5 yıl önce emekli olabilecek.

KAPSAMIN GENİŞLEMESİ BEKLENİYOR

Kapsamın belirlenmesinde esnafın yanında çalışan işçi sayısı basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf olma gibi özelliklere bakılacak. Ancak kapsamın geniş tutularak tüm Bağ-Kurluları kapsaması da gündemde.

Yapılacak indirim, 8 Eylül 1999-30.01.2008 arası sigortalı olan Bağ-Kur'lularda gün sayısı şartı hem kadın hem erkeklerde 25 yıl yani 9 bin gün olarak belirlenmiş ancak yaş şartı kadınlarda 58 erkeklerde ise 60 şartı ile uygulanmıştır.

ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

Yeni düzenleme böylece hem kadınlarda hem erkeklerde prim gün şartını 9000'den 7200'e çekecek. 7200 prim gününü tamamlayanlar sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı sağlıyorsa emekli olabilecek.

Ancak primi dolsa da yaşı beklemek gerekecek. 01.05.2008 sonrası sigortalılığı başlayanlar için ise yine 9 bin gün şartı ve kadınlarda 58 erkeklerde 60 yaş ile başlayan ve 65'e kadar kademeli olarak artan emeklilik yaşının tamamlanması gerekiyor.

Yapılacak 1800 günlük indirim ile bu tarihte sigortası başlayan Bağ-Kurlular da 7200 gün ile emekli olabilecek.

Yine kadınlarda 58 erkeklerde 60 olan yaş şartının da tamamlanması gerekecek. Bu arada EYT'liler içinde henüz 9 bin günü doldurmamış Bağ-Kur'lular yasa düzenlemesi kapsamına girerlerse 7200 günleri varsa hemen emekli olabilecekler.

Milyonlarca işçi farklı iş kollarında çalışarak emekli olabilmek için günleri sayıyor. Emekli olmak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş gibi faktörler değerlendiriliyor.

Bakmadan Geçme