• Haberler
  • Ekonomi
  • Fahiş kiralara çözüm bulundu: Kiracı ve ev sahipleri bu çözümü konuşuyor

Fahiş kiralara çözüm bulundu: Kiracı ve ev sahipleri bu çözümü konuşuyor

Türkiye'de hızla artan kira fiyatlarının önüne geçmek isteyen hükümetin, şimdi de içi boş bırakılan konutlar için harekete geçtiği iddia edildi. İşte yeni çözüm...

Fahiş kiralara çözüm bulundu: Kiracı ve ev sahipleri bu çözümü konuşuyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Enflasyon nedeniyle her ay yükselen konut fiyatları için yeni çözüm gündeme geldi.

ıradan yerleşim bölgelerinde bile asgari ücretin altında bir kira bedeliyle ev bulunması artık neredeyse imkansız hale geldi. Piyasadaki fiyatlar sürekli yükseliş eğiliminde olup, bu durumun düzelme ihtimali de görünmüyor. Bu durum, vatandaşların tepkisini çeken bir konu haline geldi. Kiraların artışına karşı çözüm önerileri bekleyen vatandaşlar var.

Konut sahipleri, kira artışında yüzde 25'lik sınırlamanın sürekli olması nedeniyle, konutlarını boş bırakmayı tercih ediyorlar. Temmuz ayından itibaren kiralık konutunu veren bir konut sahibi, gelecek yıl kira zammında yüzde 25'lik sınıra takılmayacak. Bu sebeple, konut sahipleri genellikle konutlarını kiraya vermektense boş bırakmayı seçiyorlar.

Bu meselede, dikkat çeken bir teklif ortaya çıktı. Bu teklifte, sektör liderleri, konutlarını boş bırakan konut sahiplerinden daha yüksek bir vergi alınmasını önerdiler.

İSTANBUL'DA YARIM MİLYONDAN FAZLA KONUT BOŞ

Sektör temsilcileri yaptıkları beyanatta, İstanbul'da 500 binden fazla boş konut olduğunu ve bu konutların kiraya verilmediğini, bu durumun da kiralık konut bulunmasını zorlaştırdığını ve fiyatları yükselttiğini belirtti.

Tüketici Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, konuyla ilgili son dakika açıklamasında boş konut sahibi olanlardan daha yüksek bir vergi alınması gerektiğini söyledi. "Boş duran konutlardan yüksek vergi alınmalı. Devlet bunu belirleyebilir ve gerekli yaptırımları uygulayabilir. Örneğin, 1 yıldan uzun süre boyunca kiraya verilmeyen bir konutun emlak vergisi 5 katına çıkarılabilir. Bu, caydırıcı bir etki oluşturabilir. Ek olarak, arzın güçlendirilmesi amacıyla sosyal konutlar yapılmalı, TOKİ devreye girmeli" ifadelerini kullandı.

Kanada, İrlanda ve İspanya gibi ülkelerde, boş konut sahiplerine daha yüksek vergi oranları uygulanıyor ve cezalar kesiliyor.

Bakmadan Geçme