• Haberler
  • Ekonomi
  • Faiz artışı dolar ve euroyu yükseltecek mi? Şimdi ne olacak?

Faiz artışı dolar ve euroyu yükseltecek mi? Şimdi ne olacak?

Merkez Bankası'nın faiz kararı, dolar, altın ve borsa yatırımcıları için büyük önem taşıyor. Piyasalar, faiz toplantısında alınacak karara odaklandı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan döneminin ilk faiz kararını bugün saat 14.00'te açıkladı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Peki faizin artmasıyla dolar ne olur, altın düşer mi yükselir mi? Merkez Bankasının kararı ile döviz kuru nereye gelir?

Faiz artışı dolar ve euroyu yükseltecek mi? Şimdi ne olacak?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikalarına ilişkin belirsizlikler ve Çin ekonomisine yönelik endişelerle negatif seyrediyor. Para piyasalarında Fed’in gelecek ay politika faizini yüzde 75 ihtimalle 25 baz puan artıracağı fiyatlanırken, Powell’ın yarınki açıklamalarının söz konusu beklentiler üzerinde etkili olması bekleniyor. Fed, son toplantısında piyasa beklentilerine paralel olarak faizi yüzde 5,25'te sabit bıraktı.

MERKEZ BANKASI FAİZ ARTTIRDI

Piyasaların merakla beklediği Merkez Bankası faiz kararı belli oldu. Buna göre politika faizi yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 15'e çıkarıldı. Merkez Bankası böylece 27 ay sonra ilk kez faiz artırmış oldu. Merkez Bankası, faizde yukarı yönlü adım atarak indirim sürecini sonlandırdı.

Merkez, bundan önceki en yüksek politika faizi artışını Mayıs 2018'de 8,5 puanla yapmıştı. MB'nin aldığı bu karar öncesi ekonomistler ve piyasalar, faiz artışı beklentisi içerisindeydi ve bu oranın yüzde 25'e çıkacağı tahmin ediliyordu. Ancak verilen bu beklenmedik kararın ardından piyasalar yükselişe geçti. Dolar 24.3188 TL'yi, euro ise 26.7478 TL'yi görerek kendi rekorlarını kırdılar.

İktisatçı Yalçın Karatepe, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Merkez Bankası'nın kararını açıkladığı saat sonrasında yaşanan hareketliliğe dikkat çekti. Yalçın Karatepe, yükseliş grafiğini paylaşarak, "Sanırım döviz işlemi yapanlar açıklanan faiz kararını 25 dakika sonra algılamış gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme