• Haberler
  • Güncel
  • Felaket kapıda! İstanbul depremini ne zaman olacak? Naci Görür açıkladı!

Felaket kapıda! İstanbul depremini ne zaman olacak? Naci Görür açıkladı!

Halk Tv 'Sansürsüz' programının canlı yayın konuğu olan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür ölüm tehdidi yaratan İstanbul depremi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. 'Felaket kapıda' dedi.

Felaket kapıda! İstanbul depremini ne zaman olacak? Naci Görür açıkladı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“Sansürsüz” programının konuğu olan Yer Bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür beklenen Marmara depremi ile ilgili tahminlerde bulundu. Uluslararası araştırmalarda mevcut fayların tüm özelliklerini göz önüne alarak bir çalışma yapıldığını aktaran Görür, “ Araştırmaların vardığı sonuca göre 1999’dan itibaren her an olmak kaydıyla 30 yıl içerisinde Marmara bölgesinde 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem olma olasılığı yüzde 64 şeklinde açıklandı. Bu çok büyük bir olasılık.” dedi.

“DEPREM OLDU OLACAK DİYORUZ, HALA NEDEN OLMADI?”
Bu olasılıkların değişmeyeceği söylentilerine vurgu yapan Eğilmez:  “Orada unuttukları bir şey var, her sene Anadolu; Kuzey Anadolu fayı boyunca batıya doğru iki buçuk santim kayıyor. Bu kayma şu anda kilitli faylar üzerine ekstra stres yüklüyor demektir. Deprem oldu olacak diyoruz, hala neden olmadı biliyor musunuz? Marmara’da o fayın Kuzey bloku ile Güney bloku arasında iki yerde sürtünme kuvveti çok fazla. Yani iki blok sürtünüyor ve Anadolu batıya doğru giderken o sürtünmenin olduğu bölgeyi deforme ediyor. Sürtünme kuvveti hareketin neden olduğu kuvvetten daha fazla olduğu için deprem olmuyor. Yani deformasyon halen devam ediyor ama günün birinde batı Anadolu’yu iki buçuk santim hareket ettirecek kuvvet o bölgedeki sürtünme kuvvetini aştığı an orası kırılacak ve beklediğimiz depremi oluşturacaktır. İstanbul’da ki yapı stoku, kullanılan malzeme İstanbul’da birçok yerin deprem kuşağına yakın oluşu, halkta yeterince deprem farkındalığı oluşmamış olması, deprem kültürünün oluşmamış olması gibi hususları göz önünde bulundurduğumuzda üst rakamlarda insanların problemle karşı karşıya kalacağını düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.
 

Bakmadan Geçme