- Haberler
- Kültür-Sanat
- Filistinli sanatçı Abrar Sabbah: 'Sanat, zulme karşı en güçlü silahımdır'
Filistinli sanatçı Abrar Sabbah: 'Sanat, zulme karşı en güçlü silahımdır'
Türkiye'de gazetecilik eğitimi alan karikatürsit Abrar Sabbah, çizimleriyle insanlara hakikati göstermeyi görev edindiğini söyledi. 'Sanat, zulme karşı ses çıkarmalı,' diyen Sabbah, direnişin görsel yolunu anlattı.
2016 yılında Türkiye’ye gelen Filistinli karikatürist Abrar Sabbah, Türkiye’nin kendisi için ikinci vatan olduğunu ifade etti. Sanatının ise sınır tanımadığını belirten Sabbah,
"Sanatın kimliği yoktur. Sanat, duyguların ve fikirlerin yansımasıdır. Filistin’de yaşanan acılar sadece Ortadoğu’nun değil, tüm dünyanın meselesi olmalı,"
diyerek, sanatını toplumsal olayların sesi haline getirdiğini anlattı. Zulme karşı güçlü bir direniş gösteren Sabbah,
"Kalem, insana zulmetmemeli; sanat zulme karşı durmalı!" dedi.
“SANAT BİR DİRENİŞ ARACIDIR”
Abrar Sabbah’ın sanatında direnişin izleri oldukça belirgin. Ona göre sanat, baskıya, haksızlığa ve zulme karşı durmanın en etkili yolu. Kalemin insan elinde en güçlü silah olduğunu vurgulayan Sabbah,
"O, kalemle yazmayı öğretendir. Kalem iz bırakan bir semboldür. İnsanların dikkatini önemli bir konuya çekmek veya yanlış anlaşılmaları düzeltmek için sanat en etkili araçtır,"
diyerek sanatını bir misyon olarak gördüğünü ifade etti.
Sabbah, bu gücü her fırsatta kullandığını da şu sözlerle açıkladı:
"Savaş da bir sanattır ve savaşın da sınırları olmalı. Savaş, insanlığa zulmetmemeli, tıpkı sanat gibi."
“TÜRKİYE'YE AİDİYET HİSSEDEREK GELDİM”
Osmanlı tarihine duyduğu hayranlıkla Türkiye’ye gelen Sabbah, Konya Selçuk Üniversitesi’nde gazetecilik eğitimi aldığını ve bu süreçte Türkiye ile olan bağını derinleştirdiğini anlattı.
"Filistin de Osmanlı Devleti’nin bir parçasıydı. Anneannem her zaman Osmanlı zamanında Türk topraklarından gelen dedemden bahsederdi. Bu yüzden Türkiye’ye her zaman bir aidiyet duygusu taşıdım,"
diyerek Türkiye’de geçirdiği yılların kendisi için ne kadar önemli olduğunu belirtti.
“SOSYAL MEDYADA BEĞENİ İÇİN DEĞİL, BİLİNÇLENDİRMEK İÇİN ÇİZİYORUM”
Sabbah, sosyal medyada çizimlerinin geniş kitleler tarafından beğenildiğini dile getirirken, sanatını sadece "beğeni" kazanmak için yapmadığını vurguladı.
"Boş içeriklere karşıyım. Sanatçının görevi beyinleri bilinçlendirmek ve ruhları beslemek olmalı,"
diyen Sabbah, anlamlı ve eğitici mesajlar taşıyan çalışmalar üretmeye gayret ettiğini ve sanatçının, sosyal medyanın karmaşık dünyasında doğru bilgiyi ve anlamlı içeriği ön plana çıkarmakla yükümlü olması gerektiğini ifade etti.
“SANATÇI GERÇEKLERİ BASİTLEŞTİREREK SUNMALI”
Sanatçının toplum üzerindeki sorumluluğunu her fırsatta dile getiren Sabbah, çizimlerinin karmaşık olayları basitleştirerek daha anlaşılır hale getirdiğini söyledi.
"Bir olayı unutturmamak ve hatırlatmak için semboller kullanarak çizimler yapıyorum. Medyada önemli ama anlaşılmayan olayları, sanatımla daha görünür ve anlaşılır kılmak benim için bir görev,"
diyen Sabbah, sanatın gücüne olan inancını şu sözlerle özetledi:
"Doğru yer ve zamanlamayla çizgiler, binlerce metinden daha etkili olabilir"
Bu açıklamalarıyla Abrar Sabbah, sanatının sadece estetik bir değer taşımadığını, toplumsal sorumlulukları olan güçlü bir araç olduğunun tekrar tekrar altını çizdi.
ABRAR SABBAH KİMDİR?
Üniversite eğitimi için 2016'da Türkiye'ye gelen karikatürist Abrar Sabbah, Ankara Üniversitesi bünyesindeki Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (TÖMER) Türkçe eğitimi aldı.
Sabbah, dil eğitiminin ardından başladığı Konya'daki Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden 2021'de bölüm birincisi ve fakülte üçüncüsü olarak mezun oldu.
Arapça, İbranice, Türkçe ve İngilizce bilen genç karikatürist, tarihi Filistin topraklarından Akka kentinde yaşıyor.
Bakmadan Geçme





