- Haberler
- Güncel
- Filo Denizcilik sahibi kim? Filo Denizcilik kimdir? Filo Denizcilik batan gemi olayı nedir? Filo Denizcilik Kıbrıs'ta mı?
Filo Denizcilik sahibi kim? Filo Denizcilik kimdir? Filo Denizcilik batan gemi olayı nedir? Filo Denizcilik Kıbrıs'ta mı?
KKTC'nin Girne Limanı'ndan Mersin Taşucu'na gitmek üzere hareket eden FiloJet isimli katamaranın alabora olarak batmasıyla şirketin sahibi ve ortaklık yapısı gündeme geldi.
Filo Denizcilik, geçmişten bu yana Kıbrıslı 7 hissedarın ortaklığıyla faaliyet gösterirken, şirketin sahipleri arasında Yakup Dilek de bulunuyor. Kazada 267 kişi bulunan gemide 8 kişi hayatını kaybetti, 18 kişi için arama çalışmaları sürüyor.
FİLOJET’İN SAHİBİ KİM?
Girne-Taşucu seferi sırasında yaşanan deniz faciasının ardından “FiloJet sahibi kim?” ve “Filo Denizcilik kimin?” soruları gündemin öne çıkan başlıkları arasında yer aldı. FiloJet, Filo Denizcilik tarafından işletilen deniz taşımacılığı hizmetinin bir parçası olarak faaliyet gösteriyor. Şirket, KKTC ile Türkiye arasındaki deniz ulaşımında özellikle Girne-Taşucu hattıyla biliniyor.
Filo Denizcilik’in geçmişine ilişkin 2010 tarihli denizcilik kayıtlarında şirketin Kıbrıslı 7 hissedar tarafından kurulduğu bilgisi yer alıyor. Aynı kayıtlarda şirketin sahiplerinden biri olarak Yakup Dilek adı geçiyor. Dilek, o dönemde şirketin filosuna katılan bir geminin satın alınmasıyla ilgili açıklamalarda da bulunmuştu.
Dolayısıyla FiloJet’in tek bir kişiye ait olduğu yönündeki tanımlamadan ziyade, şirketin 7 hissedarlı ortaklık yapısına sahip olduğu bilgisi öne çıkıyor.
FİLO DENİZCİLİK KİME AİT, KAÇ ORTAĞI VAR?
Filo Denizcilik, Kıbrıslı 7 hissedarın ortaklığıyla kurulan bir denizcilik şirketi olarak faaliyet gösteriyor. Şirketin sahiplik yapısına ilişkin 2010 yılında yayımlanan bilgilerde de 7 Kıbrıslı hissedar vurgulanıyor.
Şirketin güncel internet sitesinde Girne, Gazimağusa, Taşucu ve Mersin'de ofislerinin bulunduğu görülüyor. Filo Denizcilik, internet sitesinde Türkiye ile Kıbrıs arasında gemi seyahati hizmetleri sunduğunu belirtiyor.
Şirketin yedi ortağının tamamının güncel isimleri ve hisse oranları kamuoyuna açık kaynaklarda ayrıntılı biçimde yer almıyor. Ancak geçmiş tarihli denizcilik haberlerinde Yakup Dilek, Filo Denizcilik'in sahiplerinden biri olarak açık şekilde anılıyor.
YAKUP DİLEK KİMDİR?
Yakup Dilek, Filo Denizcilik'in ortakları arasında yer alan ve şirketin denizcilik yatırımlarıyla ilgili geçmiş dönem açıklamalarında adı geçen iş insanı olarak biliniyor.
Dilek'in adı özellikle 2010 yılında Filo Denizcilik'in filosuna kattığı “Viire” isimli Ro-Ro gemisiyle ilgili açıklamalarda öne çıktı. Dönemin haberlerinde Dilek, geminin Danimarka'dan 2 milyon avro karşılığında satın alındığını açıklamış ve şirketin yolcu taşımacılığına da önem vereceğini belirtmişti.
Dilek'in günümüzdeki hisse oranına ilişkin kamuoyuna açık güncel bir bilgi bulunmazken, geçmiş kayıtlar onun şirketin sahipleri arasında yer aldığını ortaya koyuyor.
FİLO DENİZCİLİK NE İŞ YAPIYOR?
Filo Denizcilik, Türkiye ile KKTC arasındaki deniz ulaşımında faaliyet gösteriyor. Şirketin hizmet ağı içerisinde özellikle Girne-Taşucu güzergahı öne çıkıyor.
Şirketin resmi iletişim bilgilerinde Girne Limanı ve Girne merkezinin yanı sıra Taşucu Limanı, Taşucu merkez ve Mersin'de ofisleri bulunuyor. Bu yapı, şirketin iki ülke arasındaki deniz taşımacılığı faaliyetlerini uzun süredir sürdürdüğünü gösteriyor.
Filo Denizcilik'in geçmiş faaliyetleri yalnızca yolcu taşımacılığıyla sınırlı değildi. 2010 yılında şirketin Kıbrıs ile Türkiye arasında Ro-Ro ve yolcu taşımacılığı yapmak amacıyla gemi yatırımı gerçekleştirdiği aktarılmıştı.
GİRNE-TAŞUCU GEMİSİNDE NE OLDU?
FiloJet isimli katamaran tipi yolcu gemisi, 30 Ağustos 2026'da Girne Limanı'ndan Mersin'in Taşucu Limanı'na gitmek üzere denize açıldı.
Gemide 259 yolcu ve 8 mürettebat olmak üzere toplam 267 kişi bulunuyordu. Gemi, Girne Limanı'ndan ayrıldıktan kısa süre sonra su almaya başladı ve alabora oldu. Türkiye ve KKTC ekipleri tarafından geniş kapsamlı arama-kurtarma operasyonu başlatıldı.
Son açıklanan bilgilere göre kazada 8 kişi hayatını kaybetti, 241 kişi kurtarıldı ve 18 kişinin bulunması için arama çalışmaları devam ediyor. Geminin yaklaşık 514 metre derinlikte deniz tabanına oturduğu bildirildi.
Türkiye'den de arama-kurtarma çalışmalarına çok sayıda unsur katıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bölgeye 5 Sahil Güvenlik unsuru ile 2 Sahil Güvenlik helikopterinin gönderildiği, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ise 6 deniz unsuruyla çalışmalara destek verdiği bildirildi. KKTC Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı unsurlar da operasyonda görev aldı.
FİLOJET GEMİSİ NEDEN BATTI?
Kazanın ardından en çok araştırılan konulardan biri “FiloJet neden battı?” sorusu oldu. Geminin seyir sırasında su almaya başlamasının ardından alabora olduğu biliniyor. Kaptanın geminin baş bölümünden su geldiğini fark ederek geri dönmeye çalıştığına ilişkin bilgiler de kamuoyuna yansıdı.
Kazanın kesin sebebinin ortaya çıkarılması için geminin teknik durumu, sefer koşulları ve olay sırasında yaşanan gelişmeler soruşturma kapsamında ele alınıyor. Geminin deniz tabanına yaklaşık 514 metre derinlikte oturması nedeniyle teknik incelemelerin önemli bölümünün soruşturma sürecinde değerlendirilmesi bekleniyor.
Kazayla ilgili adli soruşturma da başlatıldı. KKTC Başbakanı Ünal Üstel, geminin kaptanı ile 7 görevlinin gözaltına alındığını açıkladı. Daha sonraki gelişmelerde soruşturma kapsamında gözaltı ve tutuklama işlemlerinin sürdüğü bildirildi.
FİLOJET’İN TARİHÇESİ DE GÜNDEMDE
Kazanın ardından yalnızca şirketin sahiplik yapısı değil, FiloJet gemisinin geçmişi de mercek altına alındı.
Denizcilik sektörüne ilişkin yayımlanan geçmiş tarihli bilgilere göre Filo Denizcilik'in faaliyetleri 2010'dan çok daha önceye uzanıyor. Şirketin o dönemde Kıbrıs ile Türkiye arasında yolcu ve Ro-Ro taşımacılığını geliştirmeye yönelik yatırımlar yaptığı görülüyor. 2010 yılında şirketin Kıbrıslı 7 hissedarı adına yeni bir Ro-Ro gemisi satın aldığı ve bu geminin Girne-Taşucu hattında kullanılmasının planlandığı aktarılmıştı.
FiloJet'in ise 2026'da Girne-Taşucu seferini gerçekleştiren hızlı katamaran olarak hizmet verdiği ve geminin 267 kişiyle çıktığı son seferin ardından alabora olduğu bildirildi.
BATAN GEMİNİN YETKİLİLERİ KİMLER?
Deniz kazasının ardından gemide görev yapan personel de soruşturmanın merkezinde yer aldı. KKTC Başbakanı Ünal Üstel, gemi kaptanı ve 7 görevlinin gözaltına alındığını açıkladı. Soruşturmanın geminin batış süreci ve olası sorumlulukların belirlenmesine yönelik sürdüğü bildirildi.
Filo Denizcilik ise olayın ardından kriz masası oluşturdu. Şirket, arama-kurtarma ekipleriyle koordinasyon halinde çalışıldığını ve şirket imkanlarının bölgeye yönlendirildiğini açıkladı.
FiloJet faciasında arama-kurtarma çalışmaları sürerken, kazanın nedenine ilişkin soruşturma da devam ediyor. Şirketin 7 hissedarlı yapısı içinde yer alan Yakup Dilek'in geçmişte Filo Denizcilik'in sahiplerinden biri olarak açıklamalarda bulunduğu biliniyor. Kazanın tüm yönleriyle aydınlatılması için adli ve teknik incelemeler sürdürülüyor.

