Fındık fiyatı uçuşa geçti

Karadeniz'de serbest piyasada fındık en hareketli zamanlarını yaşıyor. 50 randıman kabuklu fındık ortalama 53 TL'den işlem görürken, üreticinin elinde fındık kalmadığı belirtildi.

Fındık fiyatı uçuşa geçti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Karadeniz’de serbest piyasada fındık en hareketli zamanlarını yaşıyor. 50 randıman kabuklu fındık ortalama 53 TL’den işlem görürken, üreticinin elinde fındık kalmadığı belirtildi. Haftaya 56 TL seviyesinde başlayan fındık fiyatı 60 TL’yi görürken, TMO’nun piyasaya fındık sürmemesi durumunda fiyatların daha da artması bekleniyor.

Yeni sezona 45 TL’den başlayıp 43 TL’ye kadar gerileyen serbest piyasa fındık fiyatı devamında uzun süre 45-46 TL bandında kalan fındık fiyatı 48 TL’nin ardından 50 TL’ye yükseldi. Yaklaşık 2 Hafta 50 TL bandında kalan fındık fiyatı gelinen süreçte 53 TL’ye yükseldikten sonra haftaya 56 TL seviyesinde başladı.

Bu sezonun başından itibaren TMO’nun çok yüklü miktarda fındık aldığını belirten işletme sahipleri, üreticinin ve esnafın elinde çok az miktarda ürün kaldığını, halen fındık alımı yapan önemli firmalar olduğunu belirterek bazı fabrikalarda ise açık olduğunu ifade etti.
 
Serbest piyasada fındık fiyatının 3 doların üzerine çıktığını belirten Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, fındık fiyatının yükseliş eğiliminde olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda fındık fiyatının 60 lirayı görecek dediğinde yanılmadığını hatırlatan Şahin, “Fındık fiyatı serbest piyasada 52 lira seviyelerinde işlem görürken yıl sonuna doğru 60 lirayı bulacağını öngörmüştük. Haftaya 56 lira ile başlayan fındık fiyatı hızlı bir yükselişle yıl sonunu 60 liradan kapatmış olacaktır. Dolar bazında değerlendirecek olursak bugün itibarıyla fındık fiyatı 3 dolar 20 sent civarında işlem görüyor. Fındık fiyatının bir süre daha bu 60 lira istikrarını koruyacağını söyleyebiliriz. Ancak yeni yılın ortalarına doğru yıl başı tatilini tamamlamış olan Avrupa ülkelerindeki ihracat hareketlenirse fiyatların biraz daha yükselebileceğini en azından mevcut fiyatını koruyacağını söylemek mümkündür” dedi.

 

Bakmadan Geçme