Gayrımenkulde takas dönemi! Ev, arsa, araba...: Para olmayınca...

Emlak uzmanları, inşaat firmalarının araç alım satımındaki gibi takas işlemlerine başladığına dikkat çekerek, kredilerdeki daralma nedeniyle inşaat firmalarının kendi finansman kaynaklarıyla vadeli satışlara başladığını ifade etti.

Gayrımenkulde takas dönemi! Ev, arsa, araba...: Para olmayınca...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gayrimenkul şirketi Kurucusu ve Broker’ı Özkan Aydemir, seçim sonrasında gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Aydemir, günümüzde vatandaşların krediye ulaşmada zorluk yaşadığını ve bir daire için istenen miktarları peşin ödemenin neredeyse imkansız hale geldiğini belirtti. Birçok vatandaşın, başını sokacak bir daire sahibi olabilmek için krediye başvurduğunu ancak bu süreçte sistemde tam bir tıkanıklık yaşandığını ifade etti. Döviz kurlarındaki artışın krediye ulaşmada yaşanan sorunları daha da derinleştirdiğini ve bu sorunun konuşulması ve çözüme kavuşturulmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Özkan Aydemir, gayrimenkul ve inşaat firmalarının satış işlemlerinde "takas" seçeneğini giderek daha fazla kullanmaya başladığına dikkat çekti. İnşaat firmalarının, araç alım satımında olduğu gibi takas işlemlerine başladığını belirten Aydemir, bu durumu, sektörde alışılmadık bir ödeme yöntemi olarak değerlendirdi. Firmaların, satışlarda ev, tarla, araç gibi takasa konu olabilecek gayrimenkulleri değerlendirmeye başladığını söyledi. Bu durumun daha fazla karşılaşılacağına dikkat çekti.

Aydemir, krediye erişimin olmadığı bir ortamda, vatandaşların konut sahibi olabilmek için inşaat şirketlerinin alternatif çözümler aradığını ve birçok inşaat şirketinin müşterilerine şirket içi taksitlendirme seçeneği sunduğunu hatırlattı. Dövizdeki artışın konut fiyatlarına yansıyacağını belirten Aydemir, herhangi bir artışın yiyecekten yakıt fiyatlarına, araç fiyatlarından konut fiyatlarına kadar etkileri olduğunu ifade etti. İnşaat sektöründe kullanılan malzemelerin çoğunun ithal olduğunu ve döviz kurlarındaki en ufak bir hareketlenmenin iç piyasada fiyat artışlarına yol açtığını söyledi. Gayrimenkul danışmanlarının fahiş fiyat belirlemesine aracılık ettiği söylentiler olmasının gerçek dışı ve uydurma olduğunu vurguladı. Aydemir, meslek ilkelerine göre hareket eden hiçbir gayrimenkul danışmanının bu şekilde acımasız ve düşüncesiz olamayacağını belirtti.

Aydemir, arsa maliyetlerinde 2016 yılından itibaren önemli artışlar yaşandığına dikkat çekti. Özellikle Kayapa bölgesinde bu durumun açıkça görüldüğünü ifade etti. 2016 yılında dönümü 400 bin TL olan bir imarlı arsanın bugün 13 milyon TL'ye kadar çıktığını söyledi. Aydemir, gayrimenkul sektöründe en büyük etkenin arsa maliyetleri olduğunu vurguladı ve konut fiyatlarında artışın kaçınılmaz hale geldiğini belirtti.

Yeni imar bölgelerinin oluşturulmasının önemine değinen Aydemir, bunun yapılmadığı takdirde fiyat artışlarının devam edebileceğine dikkat çekerek sözlerini tamamladı.

Bakmadan Geçme