Geçmeyen öksürük o hastalıkların habercisi olabilir!

Genellikle solunum yolu enfeksiyonlarının neden olduğu öksürüğün, yaşamı tehdit eden önemli hastalıkların belirtisi olabileceğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz bu nedenlerden uzun süre geçmeyen öksürük şikayetlerin de altta yatan nedenin mutlaka araştırılması gerektiğini söyledi.

Kış mevsiminde influenza, adenovirüs, RSV derken birçok virüsün ara vermeden hastalıklara yol açtığı için hastalarda uzayan, inatçı öksürüğe de sebep olduğunu belirten Medline Adana hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, “Geçmeyen öksürükler kimi zaman yalnızca bir gribal enfeksiyonun uzamasına bağlı olabilirken kimi zaman KOAH veya kanser gibi önemli hastalıkların habercisi de olabildiğinden tedbiri elden bırakmamakta fayda bulunuyor” dedi.

Zatürre, akciğer kanseri, tüberküloz ve KOAH gibi hastalıkların yaşamı tehdit eden ve sigara kullanımının da kronik öksürüğe yol açabildiğini söyleyen Dr. Yılmaz, “Öksürük ortalama olarak 3 haftayı geçtiğinde ‘uzun süreli’, 8 hafta sürdüğünde ise ‘kronik’ olarak adlandırılır. Ancak gribal enfeksiyona yakalanmış hastaların ortalama 3 haftayı geçen öksürük şikayetlerinin de dikkate alınması gerekir. Özellikle, yüksek ateş ve uzamış öksürüklerde zatürreden şüphe edilmesi gerekir” dedi.
Kronik öksürüğün en sık görülen belirtilerinden biri olan astım hastalığının normalde hırıltı, göğüste sıkışma, nefes darlığı ve öksürük ile belirtiler gösterdiğini ifafe eden Dr. Yılmaz, “Astımda mutlaka nefes darlığı olmak zorunda değildir. Sadece öksürükle seyreden astımlar da vardır. Özellikle geceleri başlayan, uykudan uyandıran, efor ile gelen bir öksürük ilk anda astımı akla getirir” dedi.

Dr. Yılmaz akciğer kanserinin dünyada en sık görülen kanser türü olduğunu ve dünyadaki sigara tüketiminin artması ile kadınlarda çokça görüldüğünü ve artış gösterdiğini belirterek, “Akciğer kanserini haber veren öksürük, özellikle sigara içimine bağlı olarak değerlendirildiğinde ne yazık ki hastalığın tanısında gecikmeye yol açar” diyerek uzun süre öksürük şikayetleri geçmeyen hastaların akciğer kanseri yönünden de araştırılması gerektiğini belirtti.
Erken tanı tedaviye imkan tanıyor
Uzun süren öksürük şikayetinin ciddiye alınarak zaman kaybetmeden tedaviye başlanmasının, kimi zaman tedaviyi kolaylaştırmasının yanı sıra hastanın yaşam konforuna hızla geri kavuşmasına imkân tanıdığını kimi zaman ise hayat kurtarıcı olabildiğini ifade eden Yılmaz, “Öksürüğün süresi nedeni açısından önemlidir. Birkaç gün içinde kendiliğinden gerileyen öksürük yakınması genellikle tedaviye gerek olmayan basit bir gribal durumlara bağlı iken, özellikle 3 haftadan uzun süren öksürük yakınması olan hastaların bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekir. Bu gibi durumlarda tedavide ilk adım muayene, hasta öyküsünün alınması ve nedenin belirlenmesine yönelik tetkiklerin yapılmasıdır. Bunların dışında gerekli görüldüğü takdirde akciğer tomografisi ve bronkoskopi gibi ileri tedavi yöntemlerine de başvurulabilir” dedi.
 

Bakmadan Geçme