• Haberler
  • Konya
  • Gelecek Partisi'nden çiftçiye destek çağrısı: Konya'da tarım krizi derinleşiyor

Gelecek Partisi'nden çiftçiye destek çağrısı: Konya'da tarım krizi derinleşiyor

Gelecek Partisi Tarım Politikaları Başkan Yardımcısı Memili Atar, kuraklığın Konya'yı vurmasına ilişkin çiftçinin içinde bulunduğu zor duruma dikkat çekti. Atar, hükümete, 'Devlet, çiftçiye acilen ek destek sağlamalıdır. Banka ve Tarım Kredi borçları mutlaka faizsiz olarak ertelenmelidir' dedi.

Gelecek Partisi'nden çiftçiye destek çağrısı: Konya'da tarım krizi derinleşiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gelecek Partisi Tarım Politikaları Başkan Yardımcısı Memili Atar, Türkiye'yi etkisi altına alan kuraklığın vurduğu Konya'da çiftçinin içinde bulunduğu zor duruma dikkat çekerek, acil önlem alınmaması halinde 2026 yılının daha da kötü olacağı uyarısında bulundu.

“SON DERECE DOĞRU BİR TESPİT”

Konya'nın bir tarım şehri olduğunu ve ekonominin can damarını çiftçinin oluşturduğuna dikkat çeken Atar, "Konya'da esnaf, tüccar ve sanayici, 'çiftçi şehre inmedi, alışveriş yapamadı' diyor. Bu son derece doğru bir tespit" ifadelerini kullandı. Kuraklıktan en ağır darbeyi alan illerin başında Konya'nın geldiğini belirten Atar, bu yıl rekoltenin çok düşük kaldığını, hatta bazı bölgelerde çiftçinin tarlasından hasat dahi yapamadığını vurguladı.

“ÇİFTÇİ, BORÇLARINI ÖDEYEMEZ HALE GELDİ”

Hasat yapabilen az sayıdaki üreticinin ise devletin açıkladığı alım fiyatlarının maliyetlerin altında kalmasıyla bir kez daha hayal kırıklığına uğradığını ifade eden Atar, "Bu şartlar altında çiftçimiz bankalara, Tarım Kredi Kooperatiflerine, akaryakıt, gübre ve tohum tedarikçilerine olan borçlarını ödeyemez hale geldi" diye belirtti.

“İLK HALKA KOPARSA, HEPSİ KOPAR”

Üreticinin içinde bulunduğu bu çıkmazın sadece çiftçiyi değil, tüm şehir ekonomisini olumsuz etkileyen bir sarmal yarattığını kaydeden Memili Atar, hükümete şu çağrıda bulundu: “Devlet, çiftçiye acilen ek destek sağlamalıdır. Banka ve Tarım Kredi borçları mutlaka faizsiz olarak ertelenmelidir. Şayet çiftçiye ve üreticiye gereken destek bugün verilmezse, 2026 yılı daha da kötü olacaktır. Unutulmamalıdır ki, Konya tarım şehri bir zincirin ilk halkasıdır. Bu ilk halka koparsa, hepsi kopar.”

 

Hakimiyet Gazetesi - Hakimiyet Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!