Geleneksel Toyga ve Alaş Şenliği yapıldı

Konya TUR-ÇEV-DER tarafından düzenlenen Turgutoğulları Türkmen Beyliği Geleneksel Toyga ve Alaş Şenliği, Akşehir Açık Hava Tiyatrosunda yapıldı.

Bu yıl 7.’si düzenlenen şenliğe; Akşehir Kaymakamı Mehmet Özel, Belediye Başkanı Salih Akkaya, Başkan Yardımcısı İbrahim Öncel, kamu kurum ve kuruluşları ile siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra Akşehir dışından gelen Konya Milletvekili Orhan Erdem, Danıştay Üyesi Musa Heybet, Maliye Bakanlığı Müfettişi Ömer Cabur, Yargıtay Savcısı İlyas Özbek, Rize Anzer Balları Yapı Kooperatifi Başkanı Adem Turgut, Rize RTE Üniversitesi öğretim üyesi hasan Turgut, Konya İstinaf Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Yanardağ, Türk Telekom Ankara Bölge Müdür Yardımcısı Mücahit Yayla, Konya Orman Bölge Müdür Yardımcısı Erdal Tunçez, MEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Tunçez, MEB Müfettişi Coşkun Akça, Yunak Belediye Başkanı Ali Konak, Çeltik Belediye Başkanı Ali Meşe ve Tuzlukçu Belediye Başkanı Nurettin Akbuğa katıldı.

Tarihte Turgutoğulları tarafından inşa edilmiş ya da onarılarak korunmuş eserlerin fotoğraflarından oluşan sergi alanında, Akşehir Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde yapılan toyga ve alaş ikramının ardından Açık Hava Tiyatrosunda başlayan programda katılımcıları, beğeniyle izlenen türküleriyle mahalli sanatçı “Baba Süleyman” karşıladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasını, Kur’an-ı Kerim Tilaveti takip etti. Turgut ve Çevre Köyleri Dayanışma Kalkınma Derneği (TUR-ÇEV-DER) Başkanı Erol Yayla, derneğin ve şölenin amaçlarına değindiği açılış konuşmasında özetle şu ifadelere yer verdi:

“Ailemizi, mahallemizi, Akşehir’i, Konya’yı, ülkemizi, Türk dünyasını, İslam alemini sevmek, mikro milliyetçilik vb. değildir. Köke inmezsek göğe yükselemeyiz. Derneğimizi de kökümüzü öğrenmek için kurduk. Tarihini bilmeyen toplumların coğrafyasını başkaları çizer. Tıraşsınız, Aşağıköylüsünüz denilerek Turgutoğulları’na da sınırlar çizildi. Oysa kökümüze indikçe tarihimizi öğrendik. Esnaf olamaz denilenlerin yaşamın her alanında başarılı olduklarını gördük. Biz birlik beraberlik içinde oldukça ülkemiz de birlik içinde olacak. Yunus’un dediği gibi “Biz gelmedik kavga için biz geldik sevgi için.” Bu şölenlerin amacı da insanları sevgiyle birleştirmektir.”

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya’nın katılımcıları selamladığı konuşması sonrasında yapılan plaket töreninde söz alan Kaymakam Mehmet Özel; yetişmiş eğitimli insan gücüyle bölge ilçeleri olarak daha iyi bir seviyeye gelineceğini vurgularken Konya Milletvekili Orhan Erdem de 7 yıldır düzenlenen bu şenlikle farkındalık yaratıldığını belirterek gelecek nesillere örnek olmasını diledi.

Katılımcılara plaketlerinin takdim edilmesi ve kutlama telgraflarının okunmasının ardından sevilen sanatçı Osman Öztunç, verdiği konserle katılımcılara güzel bir akşam yaşattı.

Bakmadan Geçme