Gizemli taşların sırrı çözüldü

Kendi kendine büyüyüp, hareket edip, çoğalan taşların sırrı nihayet çözüldü.

Yaşayan taşlar olarak adlandırılan trovant taşları, Romanya'nın başkenti Bükreş'in Costeşti adlı bir köyünde yer alıyor. Nadir görülen bu kayalar küresel, köşesiz ve düzensiz şekillidir. Trovant kayalarını diğerlerinden ayıran ilginç özellikleri ise büyümeleri, hareket etmeleri ve hatta çoğalmalarıdır. 

YAĞMUR SONRASI BÜYÜYORLAR
Romanya’nın en az 20 bölgesinde yüzlerce Trovant taşı bulunmaktadır. Taşlar Romanya’nın Valcea İlçesinde, Costesti köyü yakınlarında, Gresarea Çayı boyunca veya Otesani köyünde yer almaktadır. Boyutu ve şekilleri büyük ölçüde farklılıklar gösteren bu kayalardan bazıları elma büyüklüğünde iken, bazıları 4 ya da 5 metre yüksekliğe ulaşabilmektedir. Yağmurdan sonra büyümeye başlayan taşların boyutları, önemli ölçüde değişiklik gösterebilmektedir. Sadece birkaç kilo ağırlığında olan kayalar, belli bir süre sonunda birkaç ton ağırlığa ulaşabilmektedir. Küçük olan taşlar büyük taşlara oranla daha hızlı büyümektedir. 

TAŞLARIN İLGİNÇ SIRRI
18. yüzyıldan beri gözlemcileri oldukça şaşırtan bu tuhaf taşlar için; dinozor yumurtası, bitki fosili ve hatta uzaylılarla alakalı olduğu yorumları yapılmıştır. Aynı zamanda kayaların kum taşı, kireç taşı veya kil malzeme içeren tortul kaya katmanları içine gömülü bir mineral madde höyüğü olduğu düşünülmüştür. 2008 yılında Oslo’daki Uluslararası Jeoloji Kongresi, taşların ve oturdukları kumtaşı yataklarının arasında mineral farkı olmadığı için, bu taşların yanlış bir şekilde ‘’beton’’ olarak sınıflandırıldığı belirtildi. Ham maddesi kum taşı olan bu kayalar, yarıya kadar kesildiği zaman ağaç gibi halkaları bulunmaktadır.

Bilim insanları, taşlardaki büyüme olgusunun, taşı oluşturan yüksek mineral ve tuz içeriğinden kaynaklandığını söylemektedir. Trovantlar ıslandığı zaman, taştaki kimyasal bileşikler genişlemekte ve taşı çimentolu kuma bastırmaktadır. Oluşan bu basınçla da taşlar büyümektedir. Yani taşların yapısında ve kumun içeriğinde bir tür çimento bulunmaktadır. Çimento suyla birlikte hacim kazanmaktadır. 
 

Bakmadan Geçme