Glutensiz Diyet: Glutensiz Diyet Sağlıklı mı?

Son dönemlerde çokça duyduğumuz glutensiz diyet gerçekten sağlıklı mı?

Glutensiz Diyet: Glutensiz Diyet Sağlıklı mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlk olarak gluten tanımıyla başlayalım.

Gluten; tahıl unlarında nişasta alındıktan sonra geriye kalan yapışkan maddedir. Buğday, arpa, çavdar, yulaf sıkça karşımıza çıkan gluten içeren besinlerdir.

Glutensiz beslenen genelde çölyak hastaları, gluten intoleransı olan bireylerdir. Glutensiz ürünleri bulmak eskiye göre daha kolaylaştı, hatta birçok internet sitelerinden de sipariş verilebiliyor. Glutensiz beslenen kişiler yaşam biçimi haline getirirse kolay bir şekilde diyetlerini sürdürebiliyor.

Peki çölyak hastalığı veya glutene karşı hassasiyeti olmayan kişilerin bu diyeti sürdürmesi ne derece sağlıklı?

Glutensiz ürünlerin içeriğini inceleyecek olursak gluten içermeyen ürünler, içeren ürünlere göre daha fazla glukoz(şeker) içeriyor.

Glutensiz Diyet

Gluten içermeyen ürünlerde kıvam artırıcılara veya diğer zararlı bileşen oranlarına da dikkat etmek gerekiyor.

Çölyakta veya uzun süreli glutensiz diyette tip2 diyabet risk faktörleri arasındadır, hal böyle olunca glutensiz besleniyorum çok sağlıklıyım demek doğru olmuyor. Aynı zamanda diğer içerikleri de göz önünde bulundurulması gerekir.

Bazı diyetisyen ve doktorlar gluten hassasiyeti olmayan veya çölyak olmayan bireylerin glutensiz beslenmesini önermiyor.

Glutensiz beslenmek zorunda olan kişilerin ise ürünlerin içeriğinde sadece glutensiz olmasına değil sağlığa zararlı başka bileşenlerinde olup olmamasını kontrol etmelidir.

 

 

 

 

 

Bakmadan Geçme