Gören Antalya sanıyor ama burası Konya! Yüzmek için akın akın geliyorlar

Beyşehir Gölü, Konya'da yer alan Türkiye'nin en büyük tatlı su gölüdür. Berrak suyu nedeniyle ilk bakışta Antalya sahillerini andırsa da yerli yabancı turist akın akın Konya Beyşehir Gölü'ne geliyor. 

Konya, her ne kadar en az yağış alan illerimizden biri olsa da muhteşem doğal güzellikleri barındırmaktadır. Bunlardan biri de Beyşehir Gölü'dür. 10 metreye kadar derinliği bulunan ve balıkçık faaliyetleri de sürdürülen göl, suyunun temizliği nedeniyle yüzmek için de sıklıkla kullanılıyor. Bu nedenle başta yerli turist olmak üzere binlerce turist akın akın Beyşehir Gölü'nü ziyaret ediyor.

Gören Antalya sanıyor ama burası Konya! Yüzmek için akın akın geliyorlar

DENİZ SEVİYESİNDEN 1115 METRE DAHA YÜKSEKTE

Antalyahakkinda.com'da paylaşılan içeriğe göre, Beyşehir Gölü çevresi, 20.02.1993 tarihi itibariyle Milli Park Statüsü'ne alınmış olup, milli park alanı 88 bin 750 hektardır. Yüzölçümü 651 kilometrekare, uzunluğu 45 kilometre, en geniş yeri 25 kilometredir. Çevresi, yüksekliği 2 bin metreyi aşan dağlarla çevrilidir. Deniz seviyesinden yüksekliği ise 1.115 metredir. Gölün içinde pek çok ada vardır. Bunlardan bazıları; Hacı Akif, İğdeli, Kızkulesi, Akburun, Mada, Yılanlı, Külbent adalarıdır. Gölde bol miktarda balık vardır. 

33 ADA BULUNUYOR

Konya.gov.tr'de aktarılan bilgilere göre, Gölde, göl suları altındaki tepe uzantılarının oluşturduğu büyüklü küçüklü 33 ada bulunmaktadır. Büyük adalar genellikle gölün batısında yer almaktadır. Mada Adası: 8.220 hektar alana sahip olan ada, Beyşehir Gölü'nün en büyük adasıdır ve adanın üzerinde bir köy bulunmaktadır.

Gören Antalya sanıyor ama burası Konya! Yüzmek için akın akın geliyorlar

BEYŞEHİR GÖLÜ HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

Öncelikle belirtmeliyim ki, Beyşehir Gölü, Sazan, Levrek, Kadife, Akbalık ve Aynalı Sazan gibi çeşitli balık türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu göl aynı zamanda kuş gözlemcileri için benzersiz fırsatlar sunmaktadır. İklimsel özellikleri bakımından, Beyşehir Gölü, Akdeniz ve İç Anadolu iklimleri arasında bir geçiş bölgesi olarak öne çıkmaktadır.

Göl yüzeyi kış aylarında kısmen veya tamamen donsa da, bu dönemde kuşlar için ideal bir kışlama alanı oluşturmamaktadır. Ancak, Eylül ve Ekim aylarında, ördeklerden bahrilere, yalıçapkınlarından sumrulara, leyleklerden martılara kadar çeşitli kuş türleri, on binleri aşan büyük gruplar halinde gölde bulunmaktadır. Ekim ayının sonlarına doğru, sakarmekeler ve kazlar da eklenerek göldeki toplam kuş popülasyonu elli binin üzerine çıkmaktadır.

Göldeki adalar, av baskısı ve insan etkinliklerinden uzak olmaları nedeniyle karabataklar, balıkçıllar, martılar ve yırtıcı kuşlar için önemli beslenme ve kuluçka alanları olarak öne çıkmaktadır. Tepeli Pelikanın ilk bilinen kuluçka kolonileri, Beyşehir Gölü adalarında tespit edilmiştir. Ayrıca, leylekler için özel bir yuvalama alanı olarak Yeşildağ Mahallesi, Beyşehir'e 30 km uzaklıktadır.

Kaynak: Antalyahakkinda.com, Konya.gov.tr
Derleme: Hakimiyet.com

Bakmadan Geçme