Görenler bir daha dönüp bakıyor

Çocukların oyun oynarken yemek ya da soluk borularına kaçan cisimleri toplumda duyarlılık kazandırmak hedefiyle ilginç bir koleksiyona başvurduklarını dile getiren Prof. Dr. Güngör Karagüzel, solunum ve sindirim yollarındaki yabancı cisimlerin çocuklar için ciddi bir sağlık sorunu oluşturduğunun altını çizdi.

Görenler bir daha dönüp bakıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Küçük çocukların oyun oynarken ya da yemek yerken yemek veya soluk borularına kaçan cisimlerden dolayı aileleri uyarmak için ilginç bir yönteme başvuran Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güngör Karagüzel, “Küçük çocuklar yemek yedikleri zaman ya da oyun oynarken yemek veya soluk borularına kaçan cisimlerden dolayı aileleri uyarmak onları bilinçlendirmek için bu yönteme başvurduk. Henüz çiğneme fonksiyonunu yerine getiremeyen küçük çocuklarda kuruyemiş, fındık, fıstık ceviz gibi kuruyemişleri ya da ağızda kolaylıkla kayganlaşabilen meyve çekirdekleri karşımıza çıkabiliyor. Bunların klinik tablosu ise iki şekilde karşımız acıkıyor. Birincisi çok acil durum yaşamı tehdit eden solunum durması morarma, solunumun kaybolmasıyla bize gelebiliyor. Bunların mutlaka bilinçli şekilde yapılması gerekir, ani ve erken müdahale önemli yaşam kurtarıyor” ifadelerine yer verdi. 


“KÜÇÜK OYUNCAK PARÇALARINDAN UZAK TUTULMALILAR” 
Yapılan koleksiyonda nelerin sergilendiğini ve küçük çocukların nelerden uzak tutulması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Güngör Karagüzel, “Buradaki yabancı cisimler 30 yıllık bir çalışmanın ana ürünüdür. Prof.Dr. Mustafa Melikoğlu hocamız bu çalışmayı başlatmıştır. Sindirim yolunda daha çok künt cisimleri görüyoruz. Bunlar para, jeton, piller, çiğnenmeden yutulan besin maddeleri, et ve meyve parçaları, toplu iğne, kilitli iğne, oyuncak parçaları olabiliyor. 3 yaş bitimine kadar küçük oyuncak parçalarından çocukları uzak tutmak gerekir. Solunum yollarında ise daha çok orada organik maddeleri görüyoruz. Kuruyemiş türleri şeklinde karşımıza çıkıyor. Fındık, fıstık, ceviz gibi. Diş gelişimi bu dönemde tamamlanmadığı için çocuklara kuruyemiş verilmemelidir. Sindirim yolundaki gibi solunum yola kaçan küçük oyuncak parçalarından da çocuklar uzak tutulmalıdır” şeklinde konuştu. 

Toplumda bir farkındalık yaratmak için koleksiyona başvurduklarını dile getiren Prof.Dr Karagüzel, “Her zaman bu tür açıklamalara insanlar ulaşılamıyor. Ama buraya gelen ailelerimiz genellikle bu panoyla ilgileniyorlar. Ayrıca öğrencilerimiz için eğitim dede kullanıyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
 

Bakmadan Geçme