Göz sağlığınızı koruyun görme yetinizi kaybetmeyin

Havaların ısınmasıyla hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen güneş gözlüklerinin de sezonu açılıyor. Güneş gözlüğü alırken kalitesinden çok yüze oturup oturmadığına bakılıyor. Oysaki, yanlış seçilen güneş gözlükleri bizi güneş ışınlarından korumadığı gibi aksine gözlerimize zarar veriyor.

Baharın gelmesiyle birlikte güneş gözlüklerine olan talep de artıyor. Güneşin zararlı ışınlarından gözlerini korumak için gencinden yaşlısına herkes güneş gözlüğü takıyor. Peki taktığımız bu gözlükler gerçekten gözlerimizi Güneş'in zararlı ışınlarından koruyor mu? Göz sağlığı için güneş gözlüğü ne kadar önemlidir?
 
Optisyen Selman Rastgeldi göz sağlığını korumak için güneş gözlüğünün mutlaka kullanılması gerektiğini söylüyor. Rastgeldi, güneş gözlüğünün önemini şu şekilde açıklıyor:
 
“Gözlerimiz güneş ışınlarına maruz kaldığı için UV ışınları gözümüzün lensine çok büyük zararlar veriyor. Bu yüzden güneşli olmayan havalarda bile güneş gözlüğü takılması gerekiyor. Ama biz milletçe gözümüze çok fazla önem vermediğimiz için güneş gözlüğünü çoğu zaman tercih etmiyoruz. Bu sebepten dolayı göz sağlığımız iyi durumda değil.”
 
Teknolojik cihaz kullanırken gözlerimizi nasıl koruyabiliriz?


Teknolojik cihazların da göz sağlığına zarar verdiği açıkça belli oluyor. Göz sağlığı için dijital uygulamalarda mavi ışın dediğimiz floresan ışın var. Bu ışınlar göze en çok zarar veren ışınlar arasında yer alıyor. Gözlerimizi onlardan korumak için filtreler bulunuyor. Bu filtreleri kullanmamız oldukça önemli. Hemen hemen her gün gözlerimiz teknolojik cihazlara maruz kalıyor. Teknolojik cihazların zararlarından korunmak mümkün hale geliyor. Telefonlarda bulunan sarı ışık uygulamaları sayesinde gözlerimiz teknolojik cihazların zararlarından korunuyor.

Göz sağlığınızı koruyun görme yetinizi kaybetmeyin
 
6 ayda bir kontrole gidilmeli


İnsanlar göz sağlığına yeteri kadar önem vermiyor. Göz numaraları artıyor ama bunun çözümü için bir şey yapılmıyor. Normalde 6 ayda bir doktora gidilerek göz numarası, göz tansiyonu kontrol edilmesi gerekiyor. Bahar zamanında, özellikle de ağaçların ve çiçeklerin tozlaşma zamanında meydana gelen tozlar göze çok büyük alerji yapıyor. Bazı gözler bu konuda çok hassas. Alerjisi olan insanlar böyle durumlarda gözyaşı damlası kullanılabilir. Ayrıca, bu tozlar güneşte göze yapıştığı için alerjisi olan kişilerin güneşte fazla kalmaması gerekiyor. Bu insanların da güneş gözlüğü kullanması göz sağlığı için önemli rol alıyor.

Özel Haber

Bakmadan Geçme