Gözler Meclis'te! Gündem maaşlar ve kira zammı sınırı

Kabine ve Meclis, yoğun bir gündemle karşı karşıya. Memur ve emekli maaşı düzenlemesi, anayasa değişikliği ve kira artışlarında yüzde 25 sınırının uzatılması, öncelikli gündem maddeleri arasında yer alıyor. 4 Temmuz'da açılacak TBMM'de, bu düzenlemelerin torba yasa olarak ele alınması bekleniyor.

Gözler Meclis'te! Gündem maaşlar ve kira zammı sınırı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Memur ve emekli maaşları düzenlemesinin hızla Meclis gündemine alınması için çalışmalar hızlandırılırken, gözler 4 Temmuz'da açılacak Meclis'e çevrildi. Bu kapsamda en düşük memur maaşının 22 bin lira olması ve emekli aylıklarında yapılacak iyileştirmenin torba yasa kapsamında sunulması planlanıyor. Yasa tasarısının Meclis tatile girmeden önce kısa sürede geçmesi bekleniyor.

KİRA ARTIŞINDA YÜZDE 25 SINIRI

Kiracılarla ev sahiplerini karşı karşıya getiren kira artışı sorununa yönelik olarak hükümet, ev kira zammını yüzde 25 ile sınırlayan bir düzenlemeyi uygulamaya koymuştu. 1 Temmuz 2023 tarihinde sona eren bu uygulamanın 2 Temmuz 2024'e kadar uzatılacağı açıklanmıştı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, bayramdan sonra Meclis'in ilk işlerinden biri olarak yüzde 25 artış sınırını getiren düzenlemenin torba kanunla yasalaşacağını belirtti. Bu doğrultuda Meclis'in ilk işlerinden biri de kira fiyatlarındaki artışı yüzde 25 ile sınırlamak olacak.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Hükümetin Meclis'in açılmasıyla birlikte gündemindeki en önemli konulardan biri Anayasa değişikliği. Anayasa değişikliği maddeleri arasında başörtüsü ve aileye ilişkin düzenlemeler yer alacak. Muhalefetle anlaşılması durumunda ise daha kapsamlı değişikliklerin gündeme gelmesi bekleniyor.

NATO ZİRVESİ HAZIRLIKLARI

NATO'nun 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapacağı hükümet ve devlet başkanları zirvesi için Ankara'da kapsamlı hazırlıklar başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Vilnius zirvesinde muhataplarıyla yapacağı görüşmelerin planlaması yapılırken, ajandasındaki konu başlıkları da netleşiyor. Erdoğan'ın öncelikli konu başlıkları arasında transatlantik ilişkiler, terörle mücadele, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, Avrupa'da yükselen İslamofobi, İsveç'in NATO üyeliği ve İsveç'teki Kuran-ı Kerim yakma eylemleri ile F-16'ların Türkiye'ye tedariki yer alıyor.
 

Bakmadan Geçme