• Haberler
  • Güncel
  • Gül nasıl budanır? Çok daha iyi çıkmasını sağlıyor! Gül budarken pek bilinmeyen incelikleri

Gül nasıl budanır? Çok daha iyi çıkmasını sağlıyor! Gül budarken pek bilinmeyen incelikleri

Gül nasıl budanır? En narin bitkilerin başında gelen gül, çok hassas bir şekilde budanmalıdır. İşte gül bakımı hakkında bilmeniz gerekenler. 

Gül nasıl budanır? Çok daha iyi çıkmasını sağlıyor! Gül budarken pek bilinmeyen incelikleri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bahçede veya evde büyütülebilen gülün bakımı yapılırken dikkat etmeniz gereken önemli ipuçları bulunur. Çiçekler arasında en hassaslarından biri şüphesiz güldür. İster bahçede ister evde renk renk güllerin bakımı yapılırken olabildiğince hassas davranılmalıdır. Bunun yanı sıra gülün toprağı ve verilmesi gereken su miktarı da oldukça önemlidir. 

GÜL BUDARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Rhs.org.uk'de yer alan içerikte gül budaması yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktaları paylaşıldı. Buna göre gül budarken şunları uygulamanız gerekmektedir;

*Kesikler tomurcuğun 5 mm'den ( ¼ inç) yukarısında olmamalı ve tomurcuğun üzerinde su toplanmaması için aşağıya doğru eğim yapmalıdır. Bu, ölü ahşabın çıkarılması, ölü ağaç kesimi veya yıllık budama olsun, tüm kesimler için geçerlidir.

*Açık merkezli bir şekli teşvik etmek için dışa bakan bir tomurcuğu kesin. Yayılma alışkanlığı olan güllerde, daha dik büyümeyi teşvik etmek için bazı sapları içe bakan tomurcuklara kadar budayın.

*Uyuyan bir tomurcuk görünmüyorsa uygun yüksekliğe kesin

*Kesimler temiz olmalıdır, bu nedenle budama makasınızı keskin tutun. Daha büyük saplar için çift kollu makas veya budama testeresi kullanın

*Ölü ve hastalıklı sapları, cılız ve çapraz sapları kesin

*Serbest hava akışına izin veren iyi aralıklı gövdeleri hedefleyin

*Yerleşmiş güllerde, zayıf çiçek açan eski dalları kesin ve yeni sürgünler üretemeyen eski sapları kesin.

*Tırmanış gülleri ve çalı gülleri hariç, yeni dikilen tüm gülleri kuvvetli sürgünleri teşvik etmek için sert bir şekilde budayın.

*Enayileri büyüdükleri köklere kadar takip edin ve onları uzaklaştırın.

Gül nasıl budanır? Çok daha iyi çıkmasını sağlıyor! Gül budarken pek bilinmeyen incelikleri

CİNSİ BİLİNMEYEN GÜLÜ BU ŞEKİLDE BUDAYIN

Belki size bir gül miras kaldıysa veya etiketini kaybettiyseniz, ne tür bir güle sahip olduğunuzu bilmiyor olabilirsiniz. Şubat veya Mart aylarında budama yapmayı unutmayın.

Zemin seviyesine inen yalnızca bir kalın eski sapın olduğu yerde, sert bir şekilde kesilirse yenilenemeyeceği için dikkatli olun. Bunun yerine üçte bir ile yarım arasında kısaltın
Çok gövdeli güller için, en eski görünen saplardan bir veya ikisini (yani gri, pul pul kabuk) mümkün olduğunca tabana yakın bir yere çıkarmayı hedefleyin.

Gelecek sezon gülün çok sayıda güçlü ancak kısır (çiçek açmayan) sürgünler göndermesi yönünde tepki varsa, büyük ihtimalle gülün başıboş bir bitki olması muhtemeldir . Daha az güçlü, çiçek açan bir büyümeyle tepki veren bir gül muhtemelen bir tırmanıcıdır.

Kaynak: Rhs.org.uk Derleme: Hakimiyet.com*/

Bakmadan Geçme