GÜNEŞ PATLAMASI NEDİR 2024? Güneş patlaması ne zaman olacak? Güneş patlaması sonucu elektrikler kesilecek mi?

Son dönemde yaşanan Güneş patlamaları ülke gündeminde yer alıyor. Peki Güneş patlaması nedir? Güneş patlaması nasıl oluşur? Güneş patlamasının etlileri nelerdir? Güneş patlaması sonucu elektrikler kesilecek mi? İşte detaylar...

GÜNEŞ PATLAMASI NEDİR 2024? Güneş patlaması ne zaman olacak? Güneş patlaması sonucu elektrikler kesilecek mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Güneş'in gaz yuvarında (atmosfer) gerçekleşen şiddetli patlamalara verilen addır. 

Güneş patlaması Güneş’in gaz yuvalarında meydana gelen şiddetli patlamalara verilen addır. Güneş’in koyu renkli yüzeyinde (Güneş lekelerinde) ışın ve plazma patlamaları ile meydana geliyor. Bu güneş patlamaları sonucunda açığa röntgen ve ultraviyole gibi ışınlar çıkıyor. Uzmanlar meydana gelebilecek büyük bir patlamanın milyarlarca ton maddeyi uzay boşluğuna saçabileceğini söylüyor. 

Güneş’te yaşanan patlamaların Dünya’ya bakan yüzünde gerçekleşmesi durumunda Dünya’nın bu patlamalardan etkilenme ihtimali çok yüksek bir olasılık. Dünya’nın manyetik alanı normal şartlarda Güneş patlamalarından Dünya’yı korumaya yeterliyken, şiddetli fırtınalar Dünya’nın manyetik alanına zarar veriyor. Manyetik alanın zarar görmesi durumunda ise Güneş’ten kopan enerji yüklü parçacıklar manyetik alandan geçmeyi başarıyor. 

GÜNEŞ PATLAMALARININ ETKİLERİ NELERDİR? 

Güneş’te meydana gelen birkaç dakikalık ya da birkaç saatlik patlamanın etkileri Dünya’da günlerce, belki haftalarca sürebilir. 

Güneş fırtınasının haberleşme ve GPS uydularına zarar vererek çalışmalarını, kutup bölgelerinde sefer yapan uçak, gemi gibi ulaşım araçlarının telsiz bağlantılarını olumsuz etkiliyor. 

Araştırmacılar, Güneş’te meydana gelebilecek şiddetli bir patlamanın elektrik ve iletişim ağlarını çökertebileceğini ifade ediyor. 

GÜNEŞ PATLAMASI NE ZAMAN OLACAK? 

NASA, Güneş’te son 6 yılın en güçlü patlamalarının meydana geldiğini bildirdi. Yapılan açıklamada bu patlamaların dünyayı etkileyebileceği söylendi.  

2017 Yılından bu yana yaşanan en şiddetli patlama 15 Aralık 2023 tarihinde görüldü. Bu patlama NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından aşırı ultraviyole ışık teknolojisi kullanılarak kayda alındı. 

Bu patlamanın uzaya büyük bir kütle plazma fırlatılmasına neden olduğu belirtilirken, Dünya’nın da bu patlamadan etkileneceği duyuruldu.  

NASA'dan gelen açıklamada, "Güneş patlamaları radyo iletişimini, elektrik şebekelerini, navigasyon sinyallerini etkileyebilir ve uzay araçları ile astronotlar için risk oluşturabilir" denildi. 

Yorumlar 2
Murat 01 Mart 2024 02:23

Bu ana kıyametmi deniyio yada insanlığa zarar gelcekmi

Sema 09 Ocak 2024 16:08

Bu olay ne zaman olacak

Bakmadan Geçme