'Hakemlikteki rekabet seviyeyi yükseltecek'

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, 2022 – 2023 Futbol Sezonu Yaz Semineri açılış töreni Bolu Gazelle Resort Hotel'de yapıldı.

'Hakemlikteki rekabet seviyeyi yükseltecek'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, 2022 – 2023 Futbol Sezonu Yaz Semineri açılış töreni Bolu Gazelle Resort Hotel’de yapıldı.

Açılış törenine Bolu Valisi Erkan Kılıç, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, TFF Başkan Vekilleri Murat Aksu, Yusuf Günay, Yalçın Orhan, Yönetim ve İcra Kurulu Üyeleri Müslüm Özmen ve Ali Düşmez, Yönetim Kurulu Üyeleri Hamit Altıntop, Talat Papatya, Murat Şahin, Süleyman Kocasert, Cem Gün, İbrahim Gökhan Kasapoğlu, Cengiz Erdem, Şevket Çelik, TFF Genel Sekreteri Kadir Kardaş, Merkez Hakem Kurulu Başkanı Sabri Çelik, MHK Üyeleri, AFDK Başkanı Alper Türközmen, Engelli Futbolu Koordinasyon Kurulu Başkanı Ömer Gürsoy, hakemler, Süper Lig Kulüp Başkanları, kulüp temsilcileri, davetliler ve medya mensupları katıldı.  

Bolu’da kamp yapan Down Sendromlular Futsal Milli Takımı, MHK Yaz Semineri’nin konuğu oldu. Ay Yıldızlılar seminerde alkışlarla karşılandı.

BÜYÜKEKŞİ: “SADECE VE SADECE ‘YAPARIM’ DİYENLER YAPABİLİR’


MHK’nin Yaz Semineri açılış töreninde hakemlere başarılar dileyen TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi şunları söyledi: “Hakemlerimize bugüne kadar yapılan testler sadece sizin de bildiğiniz gibi fiziki testlerdi. Bu konuda İstanbul Üniversitesi bizim bir paydaşımız ve iş birliği yapıyoruz. Prof. Dr. İlhan Erdoğan hocamız da bu işin başında. İki günden beri hakemlerimizi 10 ayrı testi içeren psikoteknik testlere yapıyorlar. Eksiklerini belirleyip gelişimlerini sağlayacağız. Bu testlerin hakemlikteki rekabetin ve seviyenin artırılmasına büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Yapılan psikoteknik analizler, bir eleme veya sınıflama çalışması değildir. Mevcut insan varlığını çok boyutlu olarak keşfetmek, geleceğe ulaştıracak yolun doğru inşası için gereken en etkili yöntem ve araçları belirlemeye olanak sağlayacak verileri elde edebilmek içindir. Elde edilen veriler kesinlikle ve kesinlikle gizli kalacak, hakemlerimizin hak ve özgürlükleri dikkate alınarak ayrı ayrı hocalarımız tarafından analiz edilecektir. Özellikle bu konudaki çalışmalar üniversitemizin güvencesi altında.

Değerli MHK Başkanımız bahsetti. Gözlemci raporları ile ilgili, bildiğiniz gibi birkaç sezondur sözel raporlar kullanılıyordu, biz bu sezondan itibaren tekrar sayısal raporlara geçiyoruz. Bu sayısal raporlar maç bittikten sonra dijital uygulama üzerinden 3 saat içinde merkeze gönderilecek. Merkezde ana sisteme otomatik olarak aktarılacak. Aynı şekilde hakem atamalarında da modern yazılımlardan faydalanacağız ve insan inisiyatifini minimuma indireceğiz.

Son bir yıla baktığımızda Türk hakemliği, belki de hiç olmadığı kadar tartışmaların odağında kaldı. Yaşananlar sizleri de, futbolumuzu da olumsuz etkiledi. Ben ve yönetim kurulu arkadaşlarım bu sezonda, tüm bu olumsuzlukların sizlerin kanalıyla olumluya dönüşeceğine inanıyorum. Kamuoyunda yanlış değerlendirildiğini düşündüğüm iki konu var. Bunlardan birisi, yabancı hakemlere kapıların açıldığı yönünde… Halbuki konu hiç de öyle değil. Biz, prensip olarak yabancı hakem için değil, ihtiyaç olması durumunda VAR hakemi getirme kararı aldık, bunu da kamuoyuyla paylaştık. ERASMUS modeli gibi, nasıl öğrencilerde uluslararası değişim yapıyorsak, elit hakemlerimizi özellikle UEFA’ya kayıtlı ülkelerle değiştirmek için, yurt dışında gidip maç yönetmesi, yabancıların hakemlerin de ülkemizde maç yönetebilmesi yönünde bir uygulama kararını aldık. Bunun dışında bir kararımız kesinlikle mevcut değil. Biz sizlere sonuna kadar güveniyoruz. (TSA)

 

Bakmadan Geçme