• Haberler
  • Keşfet
  • Hasadı yeni yapılan ürünle daha lezzetli oluyormuş... 1 hafta boyunca asla şekerlenmiyor 

Hasadı yeni yapılan ürünle daha lezzetli oluyormuş... 1 hafta boyunca asla şekerlenmiyor 

Kabak tatlısı, hasadı yeni yapılmış balkabağı ile hazırlanırsa daha lezzetli oluyormuş. İşte balkabağı tatlısı yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalar. 

Hasadı yeni yapılan ürünle daha lezzetli oluyormuş... 1 hafta boyunca asla şekerlenmiyor 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Balkabağı tatlısı, balkabağı (veya kabak) kullanılarak hazırlanan bir tatlıdır. Genellikle Türk mutfağında ve benzeri mutfaklarda yaygın olarak tüketilen bir tatlıdır. Balkabağı, tatlı bir tadı olan ve tatlı tariflerinde sıkça kullanılan bir sebzedir. Hasadı yapılmış yeni taze balkabağı ürünüyle pişirilen kabak tatlısı daha lezzetli oluyor. Çünkü genç ve taze balkabağı suyunu içerisinde hapsediyor ve pörsümüyor.

Balkabağı temizleyin, kabuklarını soyun ve dilimleyin veya rendeleyin. Bir tencerede balkabağı dilimlerini veya rendesini, şeker, su ve biraz tarçınla karıştırın. Karışımı kaynamaya başlayana kadar pişirin, ardından ısıyı düşürün ve balkabağı yumuşayana kadar pişirin. İsteğe bağlı olarak irmik ekleyebilirsiniz. Tatlı kıvamına geldiğinde, ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Servis yapmadan önce üzerine Antep fıstığı veya ceviz serperek süsleyebilirsiniz. Balkabağı tatlısı tatlı bir sebze olan balkabağının doğal tatlılığıyla birleştiği, tarçın ve şekerle tatlandırıldığı bir tatlıdır. Tatlıyı soğuk veya sıcak servis yapabilirsiniz. Balkabağı tatlısı, özellikle sonbahar ve kış aylarında popülerdir ve genellikle özel günlerde veya bayramlarda servis edilir.

Hasadı yeni yapılan ürünle daha lezzetli oluyormuş... 1 hafta boyunca asla şekerlenmiyor 

BALKABAĞI TARİFİ NASIL YAPILIR?

-1 kg kadar bal kabağı
-3 su bardağı şeker (üzerini örtecek kadar)
-1 kabuk tarçın (1. 5 kullandım)

Kabağı kabuklu aldıysanız önce kavun dilimler gibi 4e 5e bölüp kolayca kabuğunu soyuyoruz. Bıçakla keserek sıyırarak temizliyoruz(özellikle yıkamadan temizledim siz dilerseniz yıkayıp kurutun). Kabakları ister bıçakla ister sebze soyacakları ile ince ince soyar gibi dilimliyoruz. Ben yatay sebze soyacağı ile çok rahat yaptım Resimlerden detaylı görebilirsiniz.

Çelik tencerede üstü şeker örtülü olarak Kabuk tarçın ekleyip bir gece kapağı kapatıp bekletiyoruz. Ben 12 saat beklettim. Şeker ile bekleyince suyunu salacak ve kendi suyu ile pişirecegiz.Ertesi gün orta derece ocakta kaynatıyoruz.

Kabağı buhar yapmasın içine su damlamasın diye kapağı 1cm kadar açık kalacak şekilde kapatıyoruz. Kaynayınca ocağı kısıp yaklaşık 2 saat pişiriyoruz. Rengi şeffaf olacak şekilde, suyunun kıvamı ise reçele benzer ama daha az yoğun olacak şekilde kontrol ederek pişiriyoruz.

*Pişirme Süresi değişiklik gösterir o yüzden kıvamına göre takip edin. Soğuduktan sonra iri dövülmüş ceviz ile servis ediyoruz.*1 dilimini de küçük küçük doğrayıp reçel yaptım nefis oldu onuda ayrıca paylaşırım ;)

Önemli not: Kabak tatlısı yapacağınız zaman mutlaka daha turuncu kabaklar seçmelisiniz. Yeşil renge yakın kabaklardan uzak durun. Bu tür kabaklar lezzet ve dok itibariyle tatlı yapımına uygun değildir. 

Hasadı yeni yapılan ürünle daha lezzetli oluyormuş... 1 hafta boyunca asla şekerlenmiyor 

BALKABAĞI KAÇ KALORİ?

Balkabağı, porsiyon büyüklüğüne ve nasıl hazırlandığına bağlı olarak kalori değeri değişebilir. Genel olarak, balkabağı düşük kalorili bir sebzedir ve sağlıklı bir beslenme planının bir parçası olabilir. Aşağıda, yaklaşık olarak 100 gram balkabağının kalori içeriği hakkında bir fikir veren birkaç örnek verilmiştir:

Çiğ balkabağı: Yaklaşık 26-30 kalori
Haşlanmış balkabağı: Yaklaşık 20-25 kalori
Kızarmış balkabağı: Yaklaşık 49-53 kalori
Balkabağı püresi (şeker veya yağ eklenmeden): Yaklaşık 20-25 kalori

Lütfen bu değerlerin yaklaşık olduğunu ve balkabağının nasıl hazırlandığına, porsiyon büyüklüğüne ve diğer malzemelere bağlı olarak değişebileceğini unutmayın. Ayrıca, sağlıklı bir beslenme planı içinde balkabağının faydalı bir sebze olduğunu unutmayın, çünkü yüksek miktarda lif, A vitamini ve diğer önemli besin maddelerini içerir.

Bakmadan Geçme