Hastanelerdeki cihazların çoğunluğu kullanılamaz hale getirildi
İsrail ordusu, Gazze'deki hastanelerdeki cihazların yüzde 60'ını kullanılamaz hale getirdi.
İsrail'in yoğun saldırıları ve ağır abluka koşulları altında kalan Gazze Şeridi’nde, sağlık altyapısı çökme noktasına geldi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, işleyen hastanelerdeki tıbbi cihazların yüzde 60’ının artık kullanılamaz hale geldiğini duyurdu.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in sistematik saldırıları ve bölgeye ilaç ile insani yardım girişine yönelik engellemeleri nedeniyle, çalışır durumda kalan hastanelerin de cihaz bakımını gerçekleştiremediği ve yedek parça temin edemediği ifade edildi.
Kan bankalarının ise mevcut cihazlarla yalnızca kapasitesinin yüzde 40’ı oranında çalışabildiği bildirildi.
Açıklamada,
"Cihazların yüzde 60'ı, işgalci İsrail'in kasıtlı olarak zarar vermesi sonucu kullanılamaz hale geldi."
denilerek, özellikle laboratuvar testleri için gerekli ekipmanların acilen güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
İsrail ordusu, Gazze’deki sağlık altyapısını da hedef alarak bugüne kadar çok sayıda hastane ve sağlık kuruluşuna hava saldırısı düzenledi, baskınlar gerçekleştirdi ve bazılarını tamamen yıktı. Filistinliler, İsrail’in sağlık sistemini “hayatı yaşanmaz hale getirme stratejisinin” bir parçası olarak hedef aldığını belirtiyor.
Geçtiğimiz günlerde İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyinde bulunan El-Avde Hastanesi’ne yönelik saldırı tehdidinde bulunarak hastanenin boşaltılmasını istemişti. Öte yandan, güneyde uzmanlık hizmeti sunabilen tek merkez konumundaki Nasır Hastanesi de, İsrail’in boşaltma emirleriyle karşı karşıya kalarak hizmet dışı kalma riskiyle karşı karşıya.
İsrail ordusu, 19 Ocak’ta başlayan geçici ateşkesi 18 Mart sabahı yoğun saldırılarla sonlandırarak yeniden harekete geçti. Saldırıların yeniden başlamasından bu yana çoğu kadın, çocuk ve yaşlı olmak üzere 4 bin 335 Filistinli yaşamını yitirdi, 13 bin 300’den fazla kişi yaralandı.
7 Ekim 2023’ten bu yana süren İsrail saldırılarında can kaybı en az 54 bin 607’ye, yaralı sayısı ise 125 bin 341’e ulaştı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’nin tümünü işgal etmeye yönelik planlarını açıkladı. İsrail ordusunun sahadaki planına göre, Gazze kalıcı olarak işgal edilecek, Filistinliler güneyde oluşturulan “toplama kamplarına” sürülecek. Bu kamplarda sadece hayatta kalmalarına yetecek kadar yardım sağlanacak.
Bazı İsrailli bakanlar ise, Gazze’de ayakta kalan her şeyi yıkma ve Filistinlileri önce güneye, ardından başka ülkelere sürme planlarını açıkça dile getiriyor.