Hatice Kolçak gram altına gelen zammı açıkladı: Gram altını olan resmen vurgun yapacak!

Hükümetin gram altında gittiği kota uygulaması sonrası fiyatlar yukarı çıkacak beklentisi devam ediyor. İşte ekonomist Hatice Kolçak'ın aktardığı flaş bilgi...

Hatice Kolçak gram altına gelen zammı açıkladı: Gram altını olan resmen vurgun yapacak!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hatice Kolçak'ın açıklamalarına geçmeden önce genel bir piyasada yaşananlara bakalım.

Basılı altınlar asgari 1 gram, azami 100 gram; gümüşler asgari 50 gram, azami 500 gram; platin ve paladyumlar asgari 2,5 gram, azami 250 gram ağırlığında üretilebilecek.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri kararı değerlendirdi. Temsilciler, yarım gramın vatandaşlar tarafından yoğun talep gördüğünü, yarım gram altının üretimine devam edilmesi gerektiğini belirttiler.

Hatice Kolçak gram altına gelen zammı açıkladı: Gram altını olan resmen vurgun yapacak!

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, "Biz yarım gram altın üretiminin devam etmesi taraftarıyız. Hazine ve Maliye Bakanlığı 1 gramın altında olan altınların üretiminin duracağını duyurdu. Bu durum piyasayı denetlemek ve kayıt dışının önüne geçilmesiyle şekillenecek. Vatandaş altına talep gösteriyor.

Çeyrek altın ve gram altın fiyatlarının yükselmesiyle vatandaş daha çok yarım gram altını tercih ediyordu. Yarım altının tekrar basılması için çalışmalar yapacağız" dedi.

Altın ithalatına getirilen ek mali yükümlülükleri değerlendiren Atayık, "Kuyumcu, üretici ve ihracatçı olarak altın ithalatına getirilen ek mali yükümlülükleri duyduk.

Bu haberden sonra altının kilogram fiyatı dolar bazın 1000 dolar fark oldu. Altın ithalatına kota getirilmesi durumunda üreticiler ve ihracatçılar zarar görebilir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, bazı mücevher ve kuyum ürünlerinin ithalatına yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük getirildi.

Hatice Kolçak gram altına gelen zammı açıkladı: Gram altını olan resmen vurgun yapacak!
HATİCE KOLÇAK'IN AÇIKLAMALARI
Hatice Kolçak yaptığı açıklamada, "Piyasa aslında ilk fragmanı verdi bence. Kota uygulaması gelirse ona göre fiziki taraf ile dijitaldeki altın arasında bir fiyat farkı olacak.

Kuyumcu bir tanıdığım bugün altına 80 lira zam geldiğini söyledi. Şimdi ne olursa olsun ek vergiler fiyatın artmasına sebep olacak. Gram altın içeride nimet durumda.

Dolar artınca oradan destekleniyor. Gram altında artık alım tarafındayız.

Yani alım fırsatlarının olduğu yerdeyiz. Eylül'den sonra durum hızlanacak. Dolarda yön Eylül itibariyle yön yukarı taraf olacak.

Asıl hareket Eylül'den sonra olacak demiştim ve bu gerçekleşmeye başlıyor. Doların 35'e kadar yolu var.

Uzun vadede bekleyenler için gram altın güvenli limandır. Onun yanında ne var? Borsa var. Borsa'da yeni zirveler göreceğiz" dedi.

Bakmadan Geçme