• Haberler
  • Keşfet
  • Hem sevilen hem de sevilmeyen çorba belli oldu: Bu sonuç sizleri şaşırtacak

Hem sevilen hem de sevilmeyen çorba belli oldu: Bu sonuç sizleri şaşırtacak

Türkiye genelinde 1.100 kişinin katılımıyla yapılan çorba araştırmasına göre, kelle paça Türk halkının yüzde 24,4 ile hem en sevdiği çorba olurken hem de yüzde 17,7 ile asla yemem denilen çorbalar arasında ilk sırada yer alıyor. 

Areda Piar araştırma firması, Türkiye genelinde 1.100 kişiyle yaptığı çorba tüketimi üzerine araştırmasında, Türk halkının çorba tercihlerini bir kez daha masaya yatırdı. İlk olarak 2022'de yapılan ve kelle paça çorbasının %23.7 ile zirvede olduğu çalışma, 2024'ün başlarında tekrar edildi. Sonuçlar, kelle paça çorbasının popülaritesinin artarak %24.4'e ulaştığını gösterdi, bu da onu yine Türk halkının favori çorbası haline getirdi.

Araştırma, kelle paça dışındaki çorba tercihlerini de detaylandırdı. Buna göre, kelle paçanın ardından %18.8 ile mercimek çorbası ikinci, %10.9 ile işkembe çorbası üçüncü, %9.4 ile tarhana çorbası dördüncü ve %7.8 ile yayla çorbası beşinci sırada yer aldı. Diğer seçenekler arasında domates çorbası (%6.5), ezogelin çorbası (%4.9), şehriyeli tavuk çorbası (%4.8), ayran çorbası ve mantar çorbası (her biri %2.4), beyran çorbası (%2.1), düğün çorbası (%1.6), arabaşı ve şehriye çorbası (her biri %1.1), balık çorbası (%0.8), sebze ve karalahana çorbası (her biri %0.5) yer alıyor.

Türkiye'de çorbacılara yönelik kültür de dikkate değerdir. Çorbacılar, sadece lezzetli yemekler sunmanın ötesinde, samimi sohbetlerin yapıldığı mekanlar olarak da önem taşır. Araştırmada ele alınan çorbacıya gitme alışkanlıklarına göre, katılımcıların %29.6'sı gece, %28.7'si akşam, %26.3'ü sabah ve %15.4'ü öğlen çorbacı ziyaretini tercih ediyor. Çorbacılarda içilmesi gereken çorba türleri sorulduğunda ise %47 ile kelle paça açık ara birinci, onu %21.6 ile işkembe ve %13.1 ile beyran çorbası takip ediyor. Mercimek çorbası %9.3 ile dördüncü sıraya yerleşirken, diğer çorbalar arasında ezogelin, balık, tarhana, domates, şehriyeli tavuk, karalahana, mantar, sebze, yayla ve ayran çorbaları sıralanıyor.

Özel Haber

Bakmadan Geçme