• Haberler
  • Güncel
  • Her sofrada kendine yer buluyor: Damar tıkanıklığı ve obeziteye davetiye çıkarıyor.

Her sofrada kendine yer buluyor: Damar tıkanıklığı ve obeziteye davetiye çıkarıyor.

Sofraların sevilen lezzeti patates insan sağlığı için oldukça zararlı. Gıda uzmanları patatesin büyük tehlike saçtığını söylüyor.

Her sofrada kendine yer buluyor: Damar tıkanıklığı ve obeziteye davetiye çıkarıyor.
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünya genelinde de oldukça tercih edilen ve ülkemizde de çokça tüketilen patatesin çok çeşidi var. Özellikle kızartması sevilen patates, haşlanarak ya da közlenerek de tüketilir. Fakat uzmanlar patatesteki tehlikeyi gözler önüne serdi. Kilo aldırmasının yanı sıra patates insan sağlığı için başka tehlikeleri de barındırıyor

HEMEN SOFRANIZDAN KALDIRIN!

posta.com.tr’de yer alan habere göre patates kızartması obeziteye yol açarken damar sertleşmesi ve damar tıkanıklığını da tetikliyor.

Öncelikle patates alerjisinin de yaygın bir alerji türü olduğunu söylemekte fayda var. Patates yedikten sonra vücudunuzda kaşıntı ya da herhangi başka bir anormallik fark ediyorsanız mutlaka uzmana görünmeniz gerekiyor.

Özellikle kızartılmış haliyle tercih edilen patates, bu şekilde tüketildiğinde sindirim sistemine zarar verir ve hazımsızlığa yol açar.

Kızarmış patatesin en korkunç zararlarından biri de damarlarda bıraktığı hasardır. Damar sertliğine yol açan patates, uzun vadede damarları tıkamaya ve tıkamaya bağlı inmelere bile neden olabilir.

Her sofrada kendine yer buluyor: Damar tıkanıklığı ve obeziteye davetiye çıkarıyor.

PATATESİ SAĞLIKLI TÜKETMENİN YOLLARI

Patates, sağlıklı bir şekilde tüketildiğinde besleyici ve lezzetli bir seçenek olabilir. İşte patatesi sağlıklı bir şekilde tüketme önerileri:

Pişirme Yöntemi: Patatesi kızartma yerine haşlama, fırın veya buğulama gibi daha sağlıklı pişirme yöntemleriyle hazırlayın. Fırın patates veya haşlanmış patates, daha az yağ içerir.

Kabuklu Tüketme: Patatesin kabuğu lif açısından zengindir. Kabuğunu soyarak tüketmek yerine, yıkayıp fırınlayarak veya haşlayarak kabuklu olarak tüketebilirsiniz.

Yağ Miktarını Kontrol Edin: Eğer patatesi yağlı bir yemekte kullanacaksanız, yağ miktarını ölçülü kullanmaya özen gösterin. Az yağlı soslar veya yağsız soslardan yararlanabilirsiniz.

Porsiyon Kontrolü: Patatesi porsiyonlarınıza dikkat ederek tüketin. Fazla miktarda tüketildiğinde yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle kan şekerinizde ani yükselmelere neden olabilir.

Çeşitli Pişirme Yöntemleri Deneyin: Patatesi sadece kızartma veya cips olarak değil, çeşitli şekillerde pişirebilirsiniz. Dilimleyerek fırında patates cipsi yapabilir, patates püresi veya patates salatası gibi farklı tarifler deneyebilirsiniz.

Her sofrada kendine yer buluyor: Damar tıkanıklığı ve obeziteye davetiye çıkarıyor.

Sağlıklı Malzemeler Ekleyin: Patates yemeğinize daha fazla besin değeri eklemek için sebzeler, otlar, baharatlar ve protein kaynakları ekleyebilirsiniz. Bu sayede yemeğiniz daha dengeli ve besleyici olacaktır.

Renkli Patatesleri Tercih Edin: Mor, kırmızı veya sarı gibi renkli patates çeşitleri, normal patateslere göre daha fazla antioksidan içerebilir.

Patatesin Besin Değerlerini Bilin: Patatesin içeriğinde C vitamini, B6 vitamini, potasyum ve lif gibi besin maddeleri bulunur. Bu değerleri göz önünde bulundurarak dengeli bir şekilde tüketmeye özen gösterin.

Az Tuz Kullanın: Patates yemeklerinde tuz miktarını mümkün olduğunca azaltmaya çalışın veya alternatif baharatlar kullanarak lezzeti artırın.

Besin Dengesi Sağlayın: Patates tek başına bir öğün yerine, protein kaynakları, sebzeler ve kompleks karbonhidratlar gibi diğer besin maddeleriyle dengeli bir şekilde tüketildiğinde daha sağlıklı bir yemek oluşturabilir.

Unutmayın ki her besin maddesi gibi patatesi de dengeli ve ölçülü tüketmek önemlidir.

Kaynak: posta.com.tr

Görsel kaynak: southernbite.com, cntraveller.in

Derleme: hakimiyet.com * Mücahit Dere

Bakmadan Geçme