Herkesin Cevap Aradığı Soru: Kemal Sunal'ın Efsanesi

1980 yılında çekilen, Türk Sinemasının unutulmaz klasiklerinden biri olan 'Zübük' hala izleniyor. Kemal Sunal'ın başrolde yer aldığı ve efsane karakter Zübük'ü canlandırdığı bu komedi filmi, Türk izleyicileri tarafından çok sevildi. Ancak, bu muhteşem eserin neden restore edilmediği yıllardan beridir büyük merak konusu… Bu konuyla alakalı çeşitli teoriler ortaya atıldı. Kanal 7'nin filmi satın aldığı ve gösterimini engellediği görüşünden tutun da AK Parti iktidarının bunu engellemeye çalıştığına değin bir çok rivayet ortalıkta dolaşıyor. İşte bu merakı gidermek için bu haberi sizler için hazırladık…

Aziz Nesin’in kaleminden çıkarak 1980 yılında seyircisiyle buluşan “Zübük” filmi güldürürken düşündürmeye devam ediyor.

Fakat Kemal Sunal’ın bir çok filmi hatta tamamı restore edilirken; Zübük filmi için restorasyon yapılmadı. Ayrıca youtube üzerinden Kemal Sunal’ın bir çok filmine ulaşım sağlanırken; Zübük filmi parça parça gösteriliyor.

Bunun sebebini merak edenler çeşitli görüşler ortaya atsa da işin aslı bambaşka. Örneğin kimisi Zübük filminin gösterim haklarını Kanal 7’nin aldığı ve yayına vermediğini düşünüyor. Kimisi de AK Parti iktidarı döneminde bu filme yasak getirildiği ve partililerce engellendiği yönünde teoriler üretiyor. Ortada o çok fazla bilgi kirliliği dolaşıyor. Bu haberi doğru bilgiye ulaşmanız için hazırladık…

KAYNAK EKSİKLİĞİ

"Zübük" filminin restore edilmemesinin en önemli nedenlerinden biri, kaynak eksikliği. Film restorasyon çalışmaları yapılırken, filmin orijinal negatiflerinin bulunması gerekiyor. Bu negatifler, filmin en temiz ve en yüksek çözünürlüklü kopyalarıdır. Ancak, "Zübük" filminin orijinal negatiflerinin bulunamaması veya mevcut negatiflerin yıpranmış olması, restorasyon çalışmalarını zorlaştırıyor.

MALİYET

Film restorasyon çalışmaları oldukça zaman alıcı ve pahalıdır. "Zübük" gibi muhteşem bir filmi restore etmek, detaylı bir çalışma gerektirir ve bu da ciddi bir bütçe gerektirir. Yapım sözleşmelerinin, bu maliyetin karşılanması için kaynak ayrılmaması veya görünürlüğünün arttırılması, filmin restore edilmemesine neden olabilir.

İLGİ

"Zübük" filmi, Türk sinemasının kült filmlerinden biridir ve her geçen gün daha fazla ilgi çekmektedir. Bu nedenle, sinemaseverlerin ve Kemal Sunal hayranlarının bu filmin restorasyonu konusundaki talepleri giderek artmaktadır. Eğer uygun kaynak bulunabilirse ve maliyet karşılanabilirse, "Zübük" filmi bir gün restore edilerek yeni nesillerle buluşabilir ve muhteşemliğini daha da pekiştirebilir.

ZÜBÜK FİLMİ YENİDEN Mİ ÇEKİLİYOR?

Ünlü yönetmen Ezel Akay’ın Zübük filmini yeniden çekeceği ile ilgili bir çok haber çıkmıştı. Başrolünü Levent Üzümcü’nün oynayacağı filmin Haldun Çubukçu tarafından yazılan senaryoyla çekileceği söylenmişti. Fakat bu haberlerin üstünden yaklaşık 8 yıl geçmesine rağmen herhangi bir adım atılmadı.

"Zübük" filminin restorasyon çalışmalarıyla ilgili net bir plan ve karar henüz verilmedi. Ancak, sinemaseverler bu olağanüstü eserin onarılması dileğini sürdürürken, Kemal Sunal'ın bu muhteşem karakterini hatırlamaya ve filmin tadını tekrar çıkarmaya devam edebilirler.

Bakmadan Geçme