Hibe ve kredi desteği açıklandı! İşte başvuru şartları...

Hibe ve kredi destekleriyle ilgili dikkat çekici bir açıklama yapıldı. Bakan Özhaseki, Kabine toplantısında deprem konutlarıyla ilgili süreci ayrıntılı bir şekilde anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Sunuma göre, bakanlık deprem konutlarının yapımını hızlandırmak için 'yerinde dönüşüm'ü öncelik olarak belirledi. Bunun yanı sıra, evini bakanlığın denetimi ve gözetimi altında yapmayı kabul eden vatandaşlara 500 bin lira hibe ve 500 bin lira kredi desteği sağlanması planlanıyor. İşte ayrıntılar...

Hibe ve kredi desteği açıklandı! İşte başvuru şartları...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat deprem felâketinin ardından bölgedeki konutların yapım sürecinin hızlandırılması ve inşaat sektörünün harekete geçirilmesi için yeni bir hazırlık başlattı.

Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre; deprem bölgesindeki vatandaşlara ev ve işyeri inşasında hibe ve kredi desteği verilmesi planlanıyor. Belirlenen kriterlere göre bölgede yapılacak inşaatlar, fay kırıkları üzerinde, sıvılaşma olan yerlerde, dere yatakları ve zeminin uygun olmadığı yerlerde yapılamayacak, yapılan evler zemin artı 4 katı geçemeyecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazartesi günü yapılan kabine toplantısının ardından Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan evlerin yeniden inşa süreci ile ilgili, “TOKİ’miz bölgenin yeniden inşa sürecinde öncü rol oynuyor. Binalar hızla yükseliyor. Ekim, kasım ayından itibaren yapımı tamamlanan konutların teslimatına başlıyoruz” demişti.

KABİNEYE VERİLDİ

Aynı kabine toplantısında Bakan Mehmet Özhaseki’nin deprem konutlarıyla ilgili süreci anlatan kapsamlı bir sunum yaptığı öğrenildi. Buna göre bakanlık, deprem konutlarının yapımının hızlandırılması için “yerinde dönüşüm”ü öncelik olarak belirledi. Bakanlık, depremin vurduğu 11 ilde “Yapım ve Dönüşüm” ofisleri kuracak. Ev ya da işyerini kendisi yapmak isteyen vatandaşlar bu ofislere başvurabilecek.

Yapım ve Dönüşüm Ofislerinde, deprem bölgesiyle ilgili etki analizleri gerçekleştirildiği için yeni konutların hangi ilçelerde ne tür zemine yapılıp yapılmayacağı konusunda vatandaşlara bilgi verilecek; vatandaşlar inşa süreci ile ilgili tüm detayları burada takip edebilecekler.

Evini bakanlığın denetim ve gözetiminde yapmayı kabul eden vatandaşa 500 bin lira hibe ve 500 bin lira ise kredi desteği verilmesi planlanıyor.

BAŞVURU İÇİN ŞARTLAR

Bakanlık ayrıca dört başlıkta “Yerinde Dönüşüm” kriterleri belirledi. Buna göre zemin sıvılaşması olan alanlarda yapılaşma olmayacak. Dere yatakları ve zeminin uygun olmadığı yerlere yapı yasağı getirilecek. Ayrıca, yapılan evler zemin artı 4 katı geçemeyecek.

Bakanlık, ev ve iş yeri projelerinin bütün aşamalarını hem kontrol edecek hem de denetleyecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesindeki köylerde yöresel mimariye uygun köy evlerinin yapımının devam ettiğini belirterek, “Toplamda 143 bin 271 evimizi, ahırlarıyla birlikte yapacağız.

37 bin 129 köy evimizin yapımına başladık. Şimdiye kadar yaklaşık 100 köy evimizi de depremzede kardeşlerimize teslim ettik” dedi. Bakanlıktan yapılan açıklamada da köy evlerinin bölgesel ihtiyaçlara göre beş farklı tip olarak, tek katlı, verandalı, yöresel mimari ve yaşam koşulları göz önüne alınarak tasarlandığı belirtildi.

Konutların planlarının ortalama brüt 122-127 metrekare, net 102-106 metrekare büyüklükte ve 3+1 oda sayısında, ahırların ise brüt 85 metrekare, net 78 metrekare olarak planlandığı kaydedildi.

Bakmadan Geçme