• Haberler
  • Ekonomi
  • İktisatçı Yakup Kale açıkladı, 'Bu tasarrufu devlet yapacak, kişi başı 13 bin 500 lira…'

İktisatçı Yakup Kale açıkladı, 'Bu tasarrufu devlet yapacak, kişi başı 13 bin 500 lira…'

Tele 1 Kanalı'nda Ülkü Çoban'ın sunduğu 'Gün Ortası' programına canlı yayın ile bağlanan İktisatçı Prof. Dr. Yakup Küçükkale ülke ekonomisiyle ilgili çarpıcı iddialarda bulundu. Küçükkale, 'Kişi başına düşen yaklaşık 13 bin 500 lira civarında' dedi.

İktisatçı Yakup Kale açıkladı, 'Bu tasarrufu devlet yapacak, kişi başı 13 bin 500 lira…'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tele 1 Kanalı’nın canlı yayın konuğu olan İktisatçı Yakup Küçükkale uyarıcı ve çarpıcı iddialarda bulundu. Cumhurbaşkanı’nın tasarruf ile ilgili yaptığı konuşmada haklı olduğunu savunan Küçükkale: “Sayın Cumhurbaşkanımız haklı, kesinlikle haklı. Bu ekonominin kurtuluşu tasarruftan geçiyor. Söylediği doğru ama bu tasarrufu vatandaş yapmayacak. Bu tasarrufu devlet yapacak. Şu an Türkiye’de yaşadığımız enflasyonun tek bir sebebi var. Ölçüsüz ve yüksek bir şekilde yüksek düzeylere çıkmış olan kamu harcamalarıdır. Türkiye’de enflasyonu bu yaratıyor. Coronadan kaynaklı tedarik zincirlerinin kırılması artık tamamen onarıldı. Covid üzerinden 4 sene geçti. Artık covid etkisi falan kalmadı. Dünya piyasalarında, emtia fiyatlarında artış vesaire diyorlar. Hayır, onlar da değil. Tam tersine şu anda dünya piyasalarında inanılmaz bir düşüş var. Petrol şu anda 80 doların altını zorluyor. Gıda fiyatlarında evet bir miktar yükseliş olmuştu ama son bir buçuk iki yıldır gıda fiyatlarında da bir düşüş söz konusu. Yani şu anda Türkiye’de yaşadığımız enflasyonun sebebi bunlardan hiçbirisi değil” dedi. 

 

“KİŞİ BAŞI 13 BİN 500 LİRA…“


Gerçekleştirilen ek bütçe uygulamasına değinen ve çeşitli iddialarda bulunan Küçükkale: “Bakın ek bütçe yaptık, ek bütçede öngörülen vergi hasılatının kişi başına düşen rakamları yaklaşık 13 bin 500 lira civarında. Ek bütçede vergisi gelirlerini 85 milyon toplam nüfusa böldüğünüz zaman kişi başına 13 bin 500 lira fazladan vergi ödeyeceğiz. Normal verginin dışında 13 bin 500 lira fazladan vergi ödeyeceğiz. Vergi artışları devam edecek. Tahsil edilen vergilerde devam edecek. 
Doğalgaza vergilerden kaynaklı yüzde 250 oranında zam geldi. Şimdi doğalgaza gelen yüzde 250’nin üzerindeki zamlar enflasyona yansımayacak mı?” şeklinde konuştu. 
 

Bakmadan Geçme